Anunțul momentului despre Klaus Iohannis. Președintele țării dă marea lovitură în Germania. Potrivit ultimelor informații, șeful statului va primi sâmbătă, 4 iunie Premiul European Carol al IV-lea al Asociației Germanilor Sudeți pentru anul 2020.
Ceremonia urmează să aibă loc la Hof, Germania. Menționăm faptul că în anul 2020, Asociația Germanilor Sudeți a decis să îi acorde acest premiu doar Președintelui Klaus Iohannis.
Pentru studenți, acest premiu reprezintă o recunoaștere a meritelor președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește înțelegerea și cooperarea dintre popoarele și țările Europei Centrale.
Ce semnificație are premiul pe care îl va primi Klaus Iohannis?
Deși premiul urma să ajungă la șeful statului în urmă cu doi ani de zile, din cauza pandemiei de coronavirus ceremonia nu a mai putut fi organizată și a fost reprogramată pentru data de 4 iunie 2022, o zi cu o importanță deosebită în condițiile în care sâmbătă se sărbătorește și Ziua Germanilor Sudeți.
Premiul pe care președintele Klaus Iohannis îl va primi în Germania poartă numele lui Carol al IV-lea, împărat german și rege al Boemiei (1316-1378), și are scopul de „a încuraja o ordine justă a popoarelor și statelor din Europa Centrală”, spun organizatorii evenimentului.
Anual, premiul este acordat personalităților, dar și organizațiilor din viața politică, religioasă sau cea economică, care au merite deosebite în favoarea înțelegerii și cooperării popoarelor și statelor Europei Centrale.
Ascensiunea lui Klaus Iohannis
Menționăm faptul că președintele Klaus Iohannis este cel de-al patrulea președinte ales în România din 1989 și până în prezent. Șeful statului s-a născut la data de 13 iunie 1959, la Sibiu și este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu.
Acesta a urmat școala germană din Sibiu, Liceul „Samuel von Brukenthal” din același oraș, iar ulterior a urmat cursurile Facultății de Fizică din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.
Klaus Iohannis a început să profeseze din anul 1983, ca dascăl, în mai multe școli din apropierea Sibiului. După ce a avut loc revoluția din 1989, președintele a ales să rămână la Sibiu în România, alături de soția sa, în timp ce părinții, dar și sora sa au emigrat.
Un an mai târziu Klaus Iohannis a intrat în politică. El a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), pe care l-a condus, ulterior, mai bine de un deceniu.
Zece ani mai târziu, în anul 2000, a fost desemnat candidat din partea FDGR la alegerile pentru Primăria Sibiului, pe care le-a câștigat cu peste 70% din voturi.