Miercuri, pe data de 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, președintele Klaus Iohannis a transmis „cele mai calde urări de sănătate şi prosperitate”.
Președintele Klaus Iohannis, despre beneficiile dialogului intercultural
Liderul de la Cotroceni a punctat, totodată, beneficiile coexistenței și ale dialogului intercultural și cum acestea construiesc o țară prosperă și demnă.
„Această zi festivă îmi oferă ocazia de a sublinia încă o dată participarea semnificativă a maghiarilor din România la proiectele noastre comune, precum și contribuția lor importantă, alături de celelalte minorități naționale, la dezvoltarea societăţii româneşti și la consolidarea parcursului nostru european. Ca în fiecare an, 15 martie este un bun prilej pentru a face cunoscute valorile şi tradiţiile care au îmbogăţit cultura europeană.
Secole de convieţuire ne-au făcut să înţelegem beneficiile coexistenţei şi ale dialogului intercultural. Cele trei decenii scurse de la Revoluţia din Decembrie 1989 demonstrează cum prin dialog, cunoaştere şi respect reciproc, cetăţenii români, indiferent de limba lor maternă, pot să construiască împreună o țară prosperă și demnă.
Fie ca sărbătoarea de astăzi să vă dea încredere şi noi energii, să vă aducă lumină în suflete, bucurie şi speranţă în comunitate!”, a declarat acesta.
Mesajul premierului Nicolae Ciucă
Cu acest prilej, și premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj miercuri, 15 martie. Această zi marchează începutul Revoluției din 1848: în 15 martie 1848, locuitorii celor două orașe maghiare despărțite de Dunăre, Buda și Pesta, azi capitala Ungariei, Budapesta, au ieșit în număr mare pe străzi.
Practic, evenimentele revoluționare și războiul revoluționar din anii 1848-49 reprezintă unul din cele mai importante conflicte militare din istoria maghiară.
”Ziua Maghiarilor de Pretutindeni îmi oferă ocazia de a adresa felicitările mele maghiarilor din România și de a sublinia importanța contribuției acestora la dezvoltarea și modernizarea statului român”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
El a arătat că, în decursul ultimelor trei decenii, România a realizat progrese semnificative în edificarea unei societăți democratice și incluzive, iar aportul minorității maghiare s-a reflectat pozitiv în cadrul acestui proces.
„Prin participare activă, printr-o colaborare cu majoritatea bazată pe respectul și prețuirea reciprocă, prin bogăția culturii și a patrimoniului, dar și prin atașamentul față de valorile și principiile libertății și democrației care definesc societatea europeană, maghiarii din România aduc plusvaloare societății noastre.
Promovarea și afirmarea culturii, istoriei, identității etnice, lingvistice şi religioase ale minorităților naționale constituie caracteristici ale unei societăți mature, democratice și europene, iar România de astăzi are nevoie de energiile creatoare, de ideile și inspirația fiecărui cetățean, indiferent de etnie, de limbă, de religie.
În această zi specială, transmit cetățenilor români de etnie maghiară sincerele mele urări de sănătate, prosperitate și împliniri! La mulți ani!”, a spus premierul.