Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 7 ianuarie 2022, mai multe decrete. Astfel, au fost promulgate trei legi importante pentru România. Printre acestea se află și legea care va permite înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Ce atribuții va avea?
Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 7 ianuarie 2022, următoarele decrete:
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2021 privind înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (PL-x 380/27.09.2021);
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 159/2020 privind finanțarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul energetic național, precum şi a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanțare „ELECTRIC UP” (PL-x 623/12.10.2020);
Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2021 pentru modificarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul (PL-x 359/20.09.2021).
Se inființează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică
Aşadar, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2021 privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
Guvernul a adoptat această ordonanţă de urgenţă pe 27 septembrie.
Noua instituţie va înlocui CERT-RO. În perioada următoare, DNSC urmează să preia personalul, infrastructura şi atribuţiile fostului CERT-RO. Directoratul este conceput ca o instituţie civilă de anvergură, capabilă să devină în scurt timp un Centru de excelenţă recunoscut pe plan internaţional şi naţional.
Legea stabileşte că DNSC are responsabilităţi privind securitatea cibernetică a spaţiului cibernetic naţional civil, componentă a securităţii naţionale. Actul normativ mai stipulează că instituţia „îndeplineşte atribuţiile de autoritate competentă de securitate cibernetică la nivel naţional pentru furnizorii de servicii de găzduire/hosting, de servicii tip cloud şi furnizorii de reţele de distribuţie de conţinut”.
„Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(l) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, personalul nominalizat în echipele proiectelor finanţate prin programe, instrumente, mecanisme, fonduri europene sau internaţionale în care DNSC participă, este plătit la tariful orar/zilnic/lunar specificat prin contractul de finanţare. În cazul în care contractul de finanţare nu specifică tariful orar/zilnic/lunar, se utilizează plafoanele stabilite în Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare aflat în vigoare”, prevede legea.