Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 15 iunie 2022, decretul privind supunerea spre adoptare Parlamentului a denunțării Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții și a Statutului acesteia și a Protocolului de modificare a Acordului privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții și a Statutului acesteia.
Toate acestea au fost semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschise spre semnare la 8 mai 2014 la Havana și semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.
Guvernul a aprobat retragerea din BII la finalul lunii mai
Amintim că, guvernul a aprobat la finalul lunii trecute un proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia. Retragerea României s-a realizat în mod coordonat cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria.
„Am decis să ne retragem din cele două bănci rusești, este vorba de Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii. Ca atare, prin cele două proiecte asigurăm cadrul legal de retrage și în felul acesta ne respectăm obligațiile asumate în conformitate cu deciziile luate la nivelul Uniunii Europene la adresa Federației Ruse”, a declarat atunci premierul Nicolae Ciucă.
Ministrul Finanțelor, despre retragerea României din BII și BICE
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, anunța la rândul său retragerea României, coordonată cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria.
„Astăzi, Guvernul a aprobat două proiecte de legi care intră în dezbatere parlamentară în regim de urgenţă privind retragerea României din cele două bănci cu capital rusesc, BII şi BICE. Practic, respectăm angajamentul pe care ni l-am luat, de începere a demersurilor de retragere din aceste două bănci şi suntem în coordonare cu celelalte ţări membre ale celor două instituţii financiare.
La ceea ce înseamnă Banca Internaţională de Colaborare Economică ne coordonăm cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, iar la ceea ce înseamnă Banca Internaţională de Investiţii ne coordonăm cu Cehia, Slovacia şi Bulgaria”, declara ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
De asemenea, ministrul Finanțelor declara că România nu trebuie să se teamă de retragerea din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii.
„Administratorii de fonduri de pensii știau aceste lucruri de două luni … Respectăm angajamentul pe care l-am luat și ne coordonăm cu celelalte țări membre”, declara în urmă cu ceva vreme Adrian Câciu.