În CSAT de marți, condusă de președintele Klaus Iohannis, a fost analizată starea de securitate în regiunea Mării Negre. În acest context, România este interesată de soluționarea conflictelor prelungite din această regiune, iar MAE a demarat unele inițiative la nivelul Uniunii Europene.
România este interesată de soluţionarea conflictelor prelungite din jurul Mării Negre, iar Ministerul Afacerilor Externe a demarat în acest sens unele iniţiative la nivelul UE, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a avut loc marţi, la Palatul Cotroceni.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, despre situația din zona Mării Negre. Întrebat în ce măsură retragerea trupelor ruse reprezintă o detensionare a situației sau o strategie a Rusiei, președintele a precizat că „este imposibil de spus ce va face Rusia”
Imposibil de spus ce va face Rusia
„Faptul ca s-a încheiat exercițiul militar și trupele s-au retras este o veste bună și duce la o oarecare detensionare. În același timp am aflat că mult material adus acolo rămâne prepoziționat și evident situația rămâne tensionată. E nevoie de eforturi diplomatice și din partea României. Noi vom face demersuri la NATO și UE pentru a crește reziliența pe flancul estic.
Este imposibil de spus ce va face Rusia în continuare.
Se pregătește un mare exercițiu în toamna acestui an. Sperăm ca prin intervențiile diplomatice să se detensioneze situația în zona Mării Negre”, a declarat președintele.
În privința unei legături între expulzarea diplomatului rus și tensiunile de la Marea Neagră, președintele a spus că nu există vreo legătură.
„Speța diplomatului nu are legătura cu tensiunile din zona Mării Negre”, a precizat Klaus Iohannis.