Președintele Consiliului, Charles Michel, a convocat o conferință video a membrilor Consiliului European miercuri, 19 august, pentru a discuta situația din Belarus. Liderii UE, reuniți au anunțat că statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul președinte Aleksandr Lukașenko a fost proclamat câștigător.

Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă după ședința Consiliului European

„Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pasnici. Trebuie luate masuri suplimentare din partea UE, inclusiv sanctiuni. Este extrem de importanta initierea unui dialog real. Aceasta este singura solutie. Trebuie sa aprofundam relatiile dintre UE si Belarus pentru a gasi cele mai bune masuri”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a răspuns și întrebărilor jurnaliștilor.

Opoziția va citi mâine moțiunea de cenzură. Ce veți face dacă PSD va propune premier tehnocrat?

„Această moțiune de cenzură mi se pare neavenită, din motive simple și clare. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vi din opoziție și depui moțiune. Asta arată doar că acest partid care a depus moțiunea PSD, nu este doar cinic, este și iresponsabil. Nu poți să vi în plină pandemie și criză să dai jos guvernul să arăți propriilor alegători că mai ești acolo. PSD nu are soluții pentru România, caută soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă. Deci este neavenită.

Pe lângă asta, există dubii privind constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanța parlamentară o moțiune de cenzură. După părerea mea, moțiunea este clar neavenită, vom vedea dacă este neconstituțională sau nu. Despre trecerea din sesiunea extraordinară în cea ordinară, specialiștii trebuie să analizeze legalitatea unui astfel de demers. După părerea mea, este un gest politic iresponsabil de uz intern pentru PSD”, a spus președintele.

Există o divergență majoră între Guvern și Parlament pe tema pensiilor și alocațiilor. Cum intenționați să acționați ca mediator?

„Nimeni nu și-a dorit această epidemie care global s-a dezvoltat în pandemie, nimeni nu și-a dorit criză economică. Dar această epidemie a venit și a apărut și criza. Evident că toată lumea își dorește să câștige mai bine și guvernanții doresc să dea bani mai mulți. Pentru a face posibil acest lucru, trebuie să existe acești bani. Nu este posibil să împarți bani care nu există.

Totuși, am spus de la bun început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru această epidemie și recesiune. Cu toate că marea majoritate a specialiștilor au repetat că nu se pot majora nici pensiile, nici salariile, am solicitat guvernului să găsească soluții atât cât se poate. Au găsit majorarea alocațiilor în etape iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși, guvernul a venit cu o soluție. Nu vorbim de altceva. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a declarat Klaus Iohannis.