Klaus Iohannis, decizia zilei în România privind războiul din Ucraina! Președintele a spus-o exact

Klaus Iohannis

Sursă: Administraţia Prezidenţială

După ce a încheiat primele discuții oficiale cu președintele american Joe Biden și alți lideri mondiali despre situația actuală din Europa de Est, Klaus Iohannis va conduce ședința CSAT (Consiliului Suprem de Apărare a Ţării) de marți.

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va fi marţi, urmând a fi discutate agresiunile militare ruse din Ucraina şi implicaţiile asupra României, precum şi gestionarea unui eventual flux masiv de refugiaţi ucraineni de război, potrivit informațiilor transmise de Administraţia Prezidenţială. De asemenea, vor fi dezbătute şi alte subiecte de actualitate despre securitatea națională.

Reamintim că luni, 28 februarie, Klaus Iohannis a participat, la invitaţia preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliaţi şi ai instituţiilor multilaterale, în contextul desfăşurării agresiunii militare nejustificate şi ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Iohannis a cerut trimiterea de trupe suplimentare în România

În cadrul consultărilor, Klaus Iohannis a evidențiat impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic. Președintele a reiterat faptul că actuala situație gravă de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a subliniat, și în acest context, importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune. Totodată, Președintele României a reluat apelul la trimiterea în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități.

România, hub de distribuție a asistenței umanitare către Ucraina

Klaus Iohannis a menţionat măsurile concrete întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, cu referire la ajutorul în valoare de peste 3 milioane de euro, constând în donarea de echipament de protecţie, combustibil, alimente, apă şi medicamente.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească în calitate de hub de distribuţie a asistenţei umanitare pentru Ucraina, valorificând poziţia sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, disponibilitate apreciată de liderii prezenţi.

„Preşedintele României a subliniat că la eforturile depuse de ţara noastră se adaugă facilitarea fluxului cetăţenilor ucraineni de la frontieră, precum şi asigurarea tranzitării în siguranţă a unui număr mare de cetăţeni ai altor state şi a membrilor misiunilor diplomatice din Ucraina.

Preşedintele Klaus Iohannis a pus accentul, de asemenea, pe necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, atât în ceea ce priveşte gestionarea refugiaţilor ucraineni, cât şi în cazul unei eventuale noi crize energetice. Totodată, în context, preşedintele României a făcut apel la acţiuni hotărâte şi coordonate pentru eliminarea energiei ca instrument politic de presiune şi şantaj”, arată Administraţia Prezidenţială.