Şedinţa CSAT a fost convocată de preşedintele Klaus Iohannis după ce vinerea trecută a avut o întâlnire la Palatul Cotroceni cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta despre situaţia de securitate de pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Amintim că, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, că discuţia din CSAT va avea în vedere impactul unui posibil conflict asupra României şi va propune un set de măsuri în acest context.

„Discuţia se va axa pe problema impactului unui posibil conflict asupra României, atât impactul economic, impactul cu privire la rezilienţa generală a societăţii noastre, impactul asupra opiniei publice şi vom propune un set de măsuri pentru că în această situaţie, chiar dacă nu se pune problema unei intervenţii militare a NATO, indiferent de ceea ce se întâmplă, sigur că vor fi consecinţe în lanţ asupra securităţii zonei şi cred chiar şi asupra întregii Europe, pentru că este vorba de lanţul de aprovizionare cu energie, este vorba de sistemul bancar şi alte lucruri”, a spus Dîncu.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis după ședința CSAT

„Am făcut o analiză completă la situația din regine. România are peste 600 de km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu posibil. Actuala criză creată de Rusia nu este doar despre Ucraina și securitatea la Marea Neagră, ci despre securitatea întregului spațiu Euro-Atlantic. Este important ca la nivel NATO să dăm dovadă de unitate.

Escaladarea tensiunilor în proximitatea Ucrainei și regiunea Marii Negre afectează securitatea internațională. Acțiunile recente ale părții ruse prin propunerile înaintate încearcă să modifice parametrii de securitate. Ne preocupă tacticile hibride care complică situația de securitate.

Am analizat o gamă largă de acțiuni, de la atacurile cibernetice și până la utilizarea energiei și folosirea dezinformării și propagandei.

România a susținut și susține abordarea actuală de la nivel Euro-Atlantic și am fost foarte activi implicați în ceea ce privește deciziile. Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației și trebuie să continue.

Am transmis îngrijorările noastre către Rusia, inclusiv cele din ultima perioadă. De asemenea, alături de aliații noștri transmitem mesaje clare privind apărarea principiilor fundamentale și normelor de drept fundamental și reiterăm susținerea pentru menținerea suveranității Ucrainei.

Trebuie sa fim pregătiți și pentru scenariul în care Rusia va refuza dialogul. Actuala criză dovedește încă o dată că o consolidare pe flancul estic al NATO, inclusiv în țara noastră, este foarte importantă. NATO trebuie să-și mențină la nivel ridicat capacitatea de descurajare și apărare. Subliniez că măsurile luate de NATO până în prezent sunt un răspuns defensiv la riscurile și provocările de securitate din regiune.

Am decis o serie de măsuri importante în CSAT:

  • Continuarea demersurilor concrete pentru creșterea prezenței aliate și SUA pe teritoriul României.
  • Guvernul și instituțiile cu atribute în domeniu vor continua planificarea pentru eventuali refugiați va continua la nivel interinstituțional.
  • Vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea națională.
  • Șeful statului major a prezentat un plan de măsuri în completarea și continuarea celor existente, armonizate cu NATO, și care vor avea ca rezultat o pregătire a României pentru orice scenariu. Planul a fost aprobat în CSAT”, a declarat Klaus Iohannis.