O posibilă demisie a lui Klaus Iohannis? Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu (PSD), a vorbit despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să devină şef al Consiliului European. Este PSD amenințat de această perspectivă?
Adrian Câciu susține că PSD nu se teme de posibila nouă funcție a lui Iohannis
Ministrul Adrian Câciu a declarat că nu percepe ca o amenințare pentru PSD scenariul în care Klaus Iohannis ar ocupa șefia Consiliului European și liderul PNL, Nicolae Ciucă, ar fi ales președinte.
Ceea ce primează cel mai mult, indiferent de strategiile adoptate într-un birou, este ca partidul să mențină un contact direct cu cetățenii, consideră social-democratul.
„Nu o văd ca o ameninţare şi vă spun ca om politic, de la firul ierbii. Dar cel mai mult contează, indiferent ce strategii faci într-un birou, dacă ai astfel de idei, să ai contact cu cetăţenii. Adică să consideri că vei fi favorizat într-o zonă.
Am dat exemplul cu alegeri anticipate. De ce voiau alegeri anticipate în ianuarie 2020? Atunci erau pe val, abia preluaseră guvernarea. Realitatea la finalul lui 2020 s-a văzut că au pierdut alegerile. Da?
Strategiile din birou, dacă ar exista, nu intru neapărat într-o astfel de dezbatere, dar important este cum te vede cetăţeanul”, a afirmat Adrian Câciu pentru B1 TV.
Ministrul PSD a menționat că se pot crea situații în care, dacă te afli într-o anumită poziție, este posibil să beneficiezi de un tratament preferențial în comparație cu cei care nu ocupă acea poziție.
Executivul este cel care „plătește” pentru erori
Ministrul a subliniat că Executivul este entitatea care suportă toate consecințele. Inclusiv aspectele negative ale deciziilor.
El a evidențiat că mulți critici preferă să facă observații din afara sistemului. În același timp, ei nu își asumă responsabilitatea. În plus, Câciu a furnizat și un exemplu, fără a menționa persoane specifice.
El a subliniat că există mulți oameni în clasa politică și în coaliție care au comentat deciziile. Au făcut asta fără să-și asume funcții de responsabilitate. Funcții precum cele de secretar de stat sau ministru.
Ministrul a adăugat că, deși unii ar fi putut rezolva problemele mai eficient, este important să-și asume această responsabilitate.
Potrivit lui, mulți preferă să fie comentatori și să facă observații, însă puțini sunt dispuși să se implice în rezolvarea problemelor, făcând analogie cu faptul că toată lumea poate comenta fotbalul, dar puțini joacă efectiv fotbal.
„Executivul e cel care şi decontează tot, inclusiv partea negativă. Poate multora le place să stea pe margine şi să comenteze, dar nu îşi asumă.
Vă dau un exemplu, nu o să dau exemplu pe persoană fizică, dar sunt foarte mulţi oameni din clasa politică şi din zona coaliţiei care au comentat foarte mult din deciziile pe care noi le-am luat în demnităţile pe care le-am ocupat, dar nu şi-au asumat niciodată să fie măcar la nivel de secretar de stat, la nivel de ministru, să îşi asume să rezolve problemele.
Poate le-ar fi rezolvat mai bine, dar asumă-ţi această responsabilitate. Restul să fii comentator, să fii chibiţ, toată lumea se pricepe la fotbal, dar foarte puţini joacă fotbal”, a adăugat Câciu.
PSD se concentrează pe cetățeni, nu pe adversarii politici
Atunci când a fost întrebat cine reprezintă o amenințare mai mare în acest an electoral, PNL sau AUR, ministrul Adrian Câciu a afirmat că principala lor preocupare este reprezentată de cetățeni. El a subliniat că, deși se află într-o competiție politică, centrul atenției lor rămâne obiectivul de a servi cetățenii.
„Nu, să ştiţi că singura problemă pe care cred eu că putem să ne-o creem singuri este să nu ştim să explicăm ceea ce facem şi ceea ce am făcut. (…)
Aceasta este singura chestiune. Într-un dialog cu cetăţenii trebuie să le spui de ce ai luat o decizie, care a fost efectul pozitiv pentru cetăţean, pe care poate nu ai explicat-o atunci când ai luat-o, care a fost şi efectul negativ şi cum compensezi efectul negativ. Noi asta trebuie să le explicăm. Suntem într-o competiţie politică, dar cetăţenii sunt obiectivul nostru.
Dacă stăm doar să arătăm că unul este blond şi unul este şaten dintre noi, să nu creadă vreun politician că cetăţeanul va face alegerea din perspectiva culorii părului nostru, ci a modului în care noi ne-am comportat faţă de cetăţeni”, a concluzionat Adrian Câciu.