În urma întâlnirii, Klaus Iohannis a transmis că a avut un schimb de opinii cu António Costa, subliniind că România susține o Uniune Europeană unită, capabilă să răspundă provocărilor complexe din următorii ani. Liderul român a accentuat importanța apărării democrației și valorilor europene.

Klaus Iohannis a avut un schimb de opinii cu António Costa

În cadrul declarațiilor făcute la Bruxelles, Iohannis a evidențiat mai multe subiecte de interes:

  • Provocările viitoare și coordonarea UE: Președintele a arătat că România și Consiliul European împărtășesc o viziune comună privind gestionarea provocărilor care vor deveni din ce în ce mai complexe în anii următori.
  • Contracararea influenței Rusiei: Iohannis a declarat că ar fi necesară adoptarea de urgență a unor măsuri și mecanisme eficiente la nivelul UE pentru a combate ingerința Rusiei, subliniind că această problemă reprezintă o amenințare nu doar pentru România, ci pentru toate democrațiile europene.
  • Sprijin pentru Ucraina: Președintele român a reafirmat sprijinul României pentru Ucraina, menționând că orice inițiativă internațională de pace trebuie să includă această țară.
  • Republica Moldova: Iohannis a precizat că joi vor fi adoptate concluzii pentru sprijinirea Republicii Moldova, inclusiv măsuri pe palierul securității energetice.
Klaus-Iohannis
SURSA FOTO: Dreamstime

Iohannis a comentat și asupra problemelor întâmpinate în cadrul alegerilor prezidențiale

Într-un schimb de opinii cu presa, Klaus Iohannis a comentat și asupra problemelor întâmpinate în cadrul alegerilor prezidențiale, susținând că România ar fi făcut față unor ingerințe complexe. El a evidențiat că o parte semnificativă din nereguli ar fi fost descoperite abia după primul tur de scrutin.

El susține platforme precum TikTok au ignorat solicitările autorităților și ar fi permis desfășurarea campaniilor în mod necorespunzător. Iohannis a atras atenția asupra dificultății documentării acestor atacuri și asupra provocărilor legate de combaterea lor fără a afecta libertățile democratice.

„Am discutat cu președintele Costa și pot spune că avem o viziune comună pentru a gestiona provocările, care vor deveni mai complexe în următorii ani. Am discutat de setul de măsuri pe care trebuie să le adoptăm pentru a combate influența malingă a Rusiei. Voi reconfirma sprijinul României pe toate palierele relevante pentru Ucraina.

Se discută mult de negocieri de pace, dar nicio inițiativă internațională nu poate avea loc fără Ucraina. Vom adopta joi concluzii de sprijin pentru Republica Moldova, inclusiv pe palierul securității energetice. Voi informa membrii CE cu privire la situația din România și voi sublinia că acest lucru nu este o amenințare doar la adresa României ci la adresa democrațiilor și a valorilor europene.
Toate țările sunt expuse acestui risc. Este necesară o coordonare la nivelul întregii UE. Trebuie să adoptăm de urgență instrumente și mecanisme pentru a combate ingerința Rusiei. Nu trebuie să rămânem dor la nivelul  ‘hai să discutăm’. Voi sublinia că toate țările sunt expuse acestui risc.

Este necesara o coordonare eficientă pentru a ne apară de atacuri si ingerințe din partea Rusiei. România a avut o problemă enormă, dar i-a făcut față. Reacția a fost una puternică, imediată și corectă. România este și va rămâne o țară cu o profundă vocație euro atlantică, este un partener de încredere. Este un stat pe care toți se pot baza. Realitatea a fost recunoscută de partenerii americani.. România este o țară stabilă, rămâne un stat pe care toți se pot baza.

Nu fac pe nimeni responsabil pentru ca intervenția a fost subtila si complexă. Mare parte din ce s-a întâmplat a fost depistat după primul tur al alegerilor. (…) Este o încălcare gravă a legislaţiei electorale, dar, cum această reţea nu este cu baza nici în România nici măcar în Europa, ci în China, reţeaua şi-a permis pur şi simplu să ignore ce a solicitat BEC, iar BEC nu a avut niciun instrument să constrângă reţeaua, cum nici Europa nu are niciun instrument. (…) Să nu-și închipuie cineva că aceste atacuri se fac cu ‘dragoste’ din partea Estului. Sunt foarte greu de documentat. Toată lumea recunoaște că problema există, dar până la a o contracara este foarte dificil de ajuns (…) Nu se poate ca serviciile să-i spioneze pe politicieni, pentru că ne-am întoarce la vremurile vechii Securități. De aceea, este cu atât mai complicat să urmărești aceste ingerințe”, a spus Iohannis.

Iohannis va continua discuțiile la reuniunea Consiliului European

Joi, Klaus Iohannis va continua discuțiile la reuniunea Consiliului European. Temele de securitate, sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova vor rămâne prioritare.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul UE – Balcanii de Vest s-a concentrat pe evaluarea implementării Planului de Creştere pentru această regiune şi pe eforturile de integrare regională, în contextul în care extinderea reprezintă principala investiţie geopolitică pe care Uniunea o poate realiza în vecinătatea sa.