Klaus Iohannis: Alegerile prezidențiale ar trebui organizate cât mai repede

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Bruxelles, că alegerile prezidențiale ar trebui să fie organizate rapid, subliniind că tergiversarea nu ar fi utilă. Totodată, el a menționat că nu s-a așteptat ca Guvernul demisionar să clarifice acest aspect.

Șeful statului și-a exprimat speranța că noul Guvern va fi format cât mai curând și că va aborda cu promptitudine organizarea alegerilor.

„Eu cred că ar trebui organizate destul de repede. Nu cred că o tergiversare ar ajuta la ceva. Pe de altă parte, nici nu m-am așteptat și nici nu s-a întâmplat ca Guvernul care tocmai pleacă să clarifice această chestiune”, a declarat Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a adăugat că este important ca noul executiv să trateze acest subiect cu prioritate.

Consultări pentru desemnarea premierului, doar după clarificarea negocierilor

Referitor la procesul de formare a noului Guvern, președintele a explicat că va invita partidele politice la consultări doar după ce va exista un consens asupra persoanei propuse pentru funcția de prim-ministru.

„Sunt negocieri în curs între partide. S-au declarat anumite lucruri. Se pare că se lucrează pentru a forma o coaliţie pro-europeană, dar cum consultările sunt în fond – cele pe care le convoc la Cotroceni – o fază destul de formală, nu vreau să invit partidele doar să ne vedem, ci vreau să invit partidele atunci când există o claritate în negocierile care se poartă, cel puţin în ceea ce priveşte o persoană care să fie propusă pentru poziţia de prim-ministru”, a precizat Iohannis.

El a mai spus că va convoca aceste consultări atunci când negocierile între partide vor ajunge la o concluzie clară. Președintele a adăugat că ar fi bine „să se miște repede, dar asta depinde de cum se negociază între partide”.

Prelungirea mandatului prezidențial este constituțională

În contextul prelungirii mandatului său la Cotroceni după anularea scrutinului prezidențial, Klaus Iohannis a explicat că această decizie este reglementată clar de Constituție și de lege.

„Cum să plec dacă Constituția îmi spune să stau? Nu este o alegere. Dacă aș pleca ar însemna să plec prin demisie”, a declarat el, adăugând că ar trebui să aibă o motivație „extrem, extrem de solidă” pentru a face asta.

Președintele a respins criticile politicienilor care consideră că prelungirea mandatului ar fi o ingerință. Klaus Iohannis a punctat că nu este o ingerință din partea sa, ci un articol din Constituție.

Lucrurile sunt constituțional clare, legal clare, a mai subliniat Iohannis, adăugând că anumite voci care contestă această situație doresc doar „să pară salvatorii națiunii”.