Klaus Iohannis, despre cazul OMV: Solicitarea mea a fost ca actul să fie legal și clar

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele României Klaus Iohannis s-a pronunțat cu privire la polemica OMV Petrom, după ce compania a precizat că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Șeful statului a precizat că solicitarea lui a fost ca actul să fie legal și clar.

Președintele României Klaus Iohannis a spus că Ministerul Finanțelor, condus de Adrian Câciu (PSD) a elaborat actul privind taxa de solidaritate pentru companiile din energie, iar Miniserul Energiei (PNL) nu a fost cooptat: „Solicitarea mea a fost ca acest act să fie legal și clar. Rezultatul îl vedem cu toții la televizor…”.

Iohannis a fost surpins de faptul că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție

„Dacă va plăti sau nu o să spună, cu siguranță, cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat, după aprobare, cum s-a discutat această chestiune și am aflat, de exemplu, că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție.”, declară Klaus Iohannis.

Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce „este, în principiu în regulă, pentru că vorbim despre o taxă sau un impozit”.

„Am fost informat că să lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură, ca acest act să fie legal și clar, adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toții la televizor. Toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este… Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să-l clarifice. Nu e nimic pierdut, dar aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică nu rezolvă problema”, a declarat liderul de la Cotroceni.

OMV-ul nu se încadrează la peste 75% activitatea companiei în comerţ sau activităţi legate de energie

Cel mai mare contribuabil la bugetul statului român este scutită de achitarea acesteia. Iată ce a declarat europarlamentarul Rareș Bogdan în privința acestei situații.

Rareş Bogdan i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu (PSD), să explice motivul pentru care în transpunerea reglementărilor europene în legislaţia românească Ministerul Finanţelor a omis să introducă un cod CAEN asociat centralei de cogenerare pe care compania OMV Petrom o deţine la Brazi, judeţul Prahova.

„Eu am o problemă, pe care am evitat până acum să o spun în altă parte (…) şi ţin să o spun extrem de direct: deci îl rog respectuos pe domnul Câciu ai cărui specialişti din departamentul juridic al Ministerului de Finanţe au transpus Regulamentul din 4 octombrie al Comisiei Europene cu privire la suprataxarea companiilor din energie să dea explicaţii cu privire la traducerea şi transpunerea acestui Regulament, pentru că acolo, la o lipsă de un cod CAEN, OMV-ul nu se încadrează la peste 75% activitatea companiei în comerţ sau activităţi legate de energie, gaz, energie electrică, datorită scoaterii centralei de cogenerare de la Petrobrazi, acea centrală prin care, cu ajutorul gazului, OMV generează energie electrică.

Deci acea activitate care este una extrem consistentă în activitatea OMV Petrom este extrasă din activitatea companiei, astfel încât compania să se încadreze la sub 75%, barem fixat de Comisia Europeană, şi să nu plătească acea taxă care ar fi în cazul OMV Petrom, pentru România, undeva la 200 de milioane de euro, poate chiar mai mult”, a afirmat Rareş Bogdan, joi seară, pe 2 februarie, într-o intervenţie telefonică la Antena 3 CNN.