Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Cotroceni, despre decizia Curţii Supreme din SUA de a revoca dreptul la avort şi de a permite statelor să-l interzică, că dacă aceasta este o complicaţie politică în prezent în Statele Unite, asta nu înseamnă că România trebuie să facă la fel. Şeful statului a adăugat că această situaţie cu privire la avortul în ţara noastră este rezolvată în legislaţia românească.
România nu trebuie să urmeze exemplul
„Dacă această temă a devenit o complicaţie politică în SUA, nu înseamnă că trebuie să facem acelaşi lucru. Situaţia e rezolvată în legislaţia românească”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat cum vede decizia Curţii Supreme a Statelor Unite.
Pe 24 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat, cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, hotărârea „Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor la avort, care nu a fost acceptat niciodată de către dreapta religioasă, relatează AFP. Hotărârea Curţii Supreme de a revoca dreptul la avort aruncă Statele Unite cu 150 de ani înapoi, deplângea vineri preşedintele democrat Joe Biden într-un discurs la Casa Albă, în care îndemna ambele tabere la manifestaţii „paşnice”.
Ulterior, mii de persoane au manifestat, la New York şi Boston, strigându-şi furia după decizia privind avortul a Curţii Supreme a Statelor Unite. De asemenea, manifestanţi în favoarea dreptului la avort au fost agresaţi în mai multe oraşe americane.
Franța solicită includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE
În acest context, în Europa, șefa guvernului francez, Elisabeth Borne, a cerut săptămâna trecută includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi de asemenea în Constituţia Franţei, solicitare venită în urma recentei decizii a Curţii Supreme a SUA.
„În contextul acestui regres, şi inclusiv ca urmare a faptului că în Europa extrema dreaptă pune sub semnul întrebării dreptul la avort, rezultă importanţa de a-l înscrie ca drept fundamental”, a justificat Elisabeth Borne în declaraţii acordate presei în timp ce vizita un centru de planificare familială la Paris.
Unele grupuri parlamentare au anunţat deja proiecte de lege pentru înscrierea avortului ca un drept fundamental în Constituţia franceză.
„Să dispună liber de corpul lor este un drept fundamental al femeilor”, a mai spus şefa guvernului francez, în opinia căreia decizia Curţii Supreme a SUA este „un avertisment foarte ferm care ne arată că, în ce priveşte drepturile femeilor, nimic nu poate fi considerat ca obţinut definitiv”.