Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 20 octombrie, că noile legi ale justiției care au fost adoptate recent de Parlament sunt bune. A spus de asemenea că le va promulga dacă vor trece de Curtea Constituțională a României.

Care va fi raportul Comisiei Europene pentru ridicarea MCV

Șeful statului a mai fost întrebat dacă se întrevede un raport pozitiv al Comisiei Europene în ceea ce privește ridicarea MCV, având în vedere că Olanda se opune aderării României la Spațiul Schengen.

„MCV ţine foarte mult de felul cum vor fi evaluate noile legi ale justiţiei şi aici cred că putem să fim optimişti. Sunt legi bune care au ieşit acum din Parlament. Sigur, mai sunt câteva proceduri până când vor fi promulgate, dar sper să nu dureze foarte mult, în paralel însă deja pot începe primele evaluări pe aceste legi şi dacă evaluările vor fi pozitive aşa cum mă aştept eu, de exemplu, atunci putem în mod real să ne aşteptăm la ridicarea MCV-ului şi intrarea în mecanismul general de stat de drept care a fost instituit pentru toate statele membre”, a declarat președintele Iohannis înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

Olanda se opune intrării României în Spațiul Schengen

Parlamentul olandez se opune aderării ţării noastre la spaţiul Schengen. Informaţia a fost transmisă de către europarlamentarul olandez Sophia in’T Veld.

Parlamentul din Olanda a adoptat o rezoluţie care stipulează că această ţară nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru.

Partidul meu (Democraţii 66 – n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge Parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.).

Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din Guvern nu doresc”, a spus Sophia in’T Veld pentru Agerpres.