Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri, 17 mai, în legătură cu rocada premierilor de la finalul acestei luni, că șeful statului nu trebuie să se implice în chestiunile legate de împărțirea ministerelor. Potrivit acestuia, ce face coaliția se negociază între partide.
”Chestiunile legate de împărţirea ministerelor, de cine şi cum face coaliţia sunt chestiuni care se negociază între partide, nu este o negociere la care trebuie să participe preşedintele statului”, a declarat acesta în Islanda.
Președintele Klaus Iohannis a adăugat că se așteaptă ca negocierile să se finalizeze până săptămâna viitoare.
”Aşteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puţine zile, cu un nou Guvern, prin care se realizează aşa numita rotaţie, prim-miniştrii să se schimbe şi ministerele să se ocupe cu oameni performanţi”, a afirmat acesta.
Klaus Iohannis le dă dreptate profesorilor în ceea ce privește salariile
În cadrul conferinței de presă ce a avut loc la finalul summitului Consiliului Europei de la Reykjavik, Islanda, șeful statului a spus, de asemenea, că nemulțumirile profesorilor în legătură cu salariile sunt îndreptățite, în contextul inflației pe care o avem, dar problema s-a amestecat cu dezbaterea în ceea ce privește Legile Educației.
„Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au negociat mai multe chestiuni. Trebuie să vedem un pic lucrurile cum se aşază ele. Prima chestiune – solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părearea mea, sunt îndreptăţite, în condiţiile în care am avut şi avem încă o inflaţie destul de mare, este clar că aici vorbim de o reaşezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult. Şi am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România Educată – dacă dorim să avem în România un învăţământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete bine dotate, trebuie să avem grijă şi de cei care formează tânăra generaţie, adică trebuie să avem grijăde dascăli să aibă condiţiile pentru a îşi face treaba aşa cum trebuie. Printre care una foarte importantă este evident salarizarea”, a declarat președintele.
Salarizarea nu este reglementată de Legile educației
Klaus Iohannis a explicat că salarizarea și chestiunile legate de acest aspect nu sunt reglementate de Legile Educației, ci de Legea salarizării. Acesta a adăugat că va insista la nivelul Ministerului Muncii să lucreze mai rapid la acel proiect, pentru ca Klaus Iohannis a explicat că salarizarea și chestiunile legate de acest aspect nu sunt reglementate de Legile Educației, ci de Legea salarizării și că va insista la nivelul Ministerului Muncii să lucreze mai rapid la acel proiect, astfel încât „grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului”.
„Aici le dau dreptate. Această chestiune, cel puţin aşa mi s-a părut în spaţiul public, este artificial amestecată cu dezbaterile pe legile educaţiei. În legile educaţiei chestiunile salariale nu apar. Au locul lor acolo, salarizarea trebuie să apară în grila naţională de salarizare care trebuie să fie actualizată. Şi aştept şi eu şi o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele care se fac pentru învăţământ să fie unele care sigur satisfac nevoile sistemului”, a mai spus acesta.
Profesorii trebuie plătiți corespunzător
Președintele a mai spus că pentru a avea un sistem de educaţie performant, atunci şi dascălii trebuie să fie plătiţi corespunzător.
„Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă? Sigur este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac planul lor şi nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educaţional din România şi aici trebuie să avem grijă. Dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant şi avem pretenţii de la dascăli, atunci trebuie să îi plătim”, a conchis Klaus Iohannis.