România nu va trimite sistemul Patriot în Ucraina
Președintele României, Klaus Iohannis, a dat asigurări că nu va trimite vreun sistem Patriot armatei Ucrainei, până când Armata Română nu va decide că acest lucru este necesar. În plus, este nevoie și de aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, poate aștepta.
„Nu comentez această chestiune și nu cred că are ce căuta în spațiul public general. E o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii din Armată și decisă în CSAT. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care sigur trebuie dusă într-o zonă în care, din păcate, avem un conflict armat.
Să nu ne imaginăm că e o remorcă cu trei aparate. Sunt contracte făcute cu cei care au vândut sistemul. Eu nu accept ca România să rămână fără sistem de apărare antiaeriană. Dacă nu vom primi ceva la schimb, nu vom trimite!”, a spus șeful statului.
Despre sistemele Patriot
În 2018, odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT, a fost înființat Regimentul 74 PATRIOT, subordonat Statului Major al Forțelor Aeriene, marcând un nou capitol în istoria apărării naționale antiaeriene și antirachetă. Aceste sisteme includ rachete de tip PAC-2 GEM-T și PAC-3 MSE, destinate interceptării și neutralizării amenințărilor aeriene și rachetelor balistice.
România a investit în cea mai recentă versiune a acestor sisteme, testate deja în luptă și capabile să răspundă tuturor formelor de amenințări aeriene existente. Astfel, Forțele Aeriene Române își întăresc capacitățile defensive și de descurajare, contribuind la securizarea spațiului aerian național, conform angajamentelor NATO, conform site-ului oficial al Forțelor Aeriene Române.
Anul 2020 a devenit un punct de referință pentru apărarea antiaeriană și antirachetă a României, fiind anul în care primele echipamente ale primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT intră în dotarea Forțelor Aeriene Române. Printr-un acord cu guvernul SUA, România achiziționează cea mai recentă versiune testată în luptă, sistemul PATRIOT PAC 3+, cel mai nou model utilizat de Armata SUA.
Achiziția acestui sistem adaugă o capacitate defensivă esențială, menită să contribuie semnificativ la apărarea colectivă în cadrul NATO. Aceasta reprezintă un interes crucial de securitate, având în vedere că întărirea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol asigură securitatea națională și aliată. Acest demers consolidează semnificativ Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii.