Klaus Iohannis, discuție cu omologul din Ungaria: Proiectele nu trebuie să fie discriminatorii
Președintele Klaus Iohannis a purtat o discuție cu omologul său din Ungaria cu privire la proiectele pe care le are în plan. În cadrul discuției, care a avut loc pe fondul Summit-ului B9 la București, șeful statului a cerut ca proiectele de interes să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să nu fie limitate la anumite părți din teritoriul țării noastre.
De asemenea, Klaus Iohannis i-a mai cerut omologului din Ungaria, Katalin Novak, ca proiectele de interes să fie în concordanță cu legislația României sau cu cea europeană. În plus, șeful statului și-a exprimat disponibilitatea cu privire la aprofundarea dialogului și cooperării la cel mai înalt nivel cu țara vecină.
”Având în vedere potențialul de cooperare deosebit între România și Ungaria, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța cooperării pragmatice și în parametri corecți, în logica unui parteneriat strategic autentic și sincer, în spirit european, ghidat de principiile Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (Timișoara, 16 septembrie 1996) și ale Declarației privind Cooperarea şi Parteneriatul Strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI (Budapesta, la 29 noiembrie 2002), de la a cărei semnare se împlinesc anul acesta 20 de ani”, arată Administrația Prezidențială.
Dialogul, important pentru rezolvarea tuturor aspectelor de interes
Sursa anterior citată mai spune că președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța dialogului, motiv pentru care acesta a subliniat ”convingerea profundă a autorităților române”.
”Președintele României a reiterat importanța dialogului pentru rezolvarea tuturor aspectelor de interes în plan bilateral și pentru evitarea abordărilor unilaterale, care nu pot conduce la soluții durabile și eficiente. În acest context, președintele Klaus Iohannis a subliniat convingerea profundă a autorităților române privind faptul că persoanele aparținând minorităților naționale, ca exponenți ai societăților din care fac parte, contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie și statul a cărui origine etnică o au, având un rol important în promovarea și dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre acestea”, a transmis Administrația Prezidențială, după întrevedere.
Subliniind importanța dezvoltării cooperării economice și sectoriale bilaterale, Iohannis a pledat pentru ca „proiectele de interes să nu fie discriminatorii pe baza etniei, să nu se limiteze la anumite părți din teritoriul României și să fie conforme legislației române sau celei europene”.