Președintele României, Klaus Iohannis, a avut astăzi o întâlnire bilaterală cu Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, în marja Consiliului European de la Bruxelles. Discuțiile au avut ca teme consolidarea relațiilor bilaterale, cu accent pe cooperarea economică și energetică, precum și aderarea țării noastre la Schengen.
Președintele Klaus Iohannis și Cancelarul Olaf Scholz au vorbit, de asemenea, despre coordonarea privind situația de securitate și sprijinul pentru refugiații ucraineni.
„O discuţie foarte bună cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, despre sporirea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale cu accent asupra dezvoltării cooperării economice şi energetice, precum şi despre progresul procesului de aderare al României la Schengen. Vom continua să ne coordonăm cu privire la situaţia de securitate şi sprijinul oferit refugiaţilor din Ucraina”, a transmis Administrația Prezidențială, vineri, pe Facebook.
Klaus Iohannis despre sancțiunile împotriva Rusiei
Pe de altă parte, președintele României a vorbit joi, 24 martie, într-o conferință de presă de la Bruxelles despre sancțiunile impuse împotriva Rusiei. Klaus Iohannis consideră că anumite penalizări ne-ar face mai mult rău nouă și trebuie să găsim alternative.
„Principiul pe care am mers tot timpul, când am hotărât pachete de sancțiuni, a fost ca aceste sancțiuni să aibă, în primul rând, efectul cel mai puternic asupra Rusiei, nu asupra noastră. Și atunci, este clar că nu putem să aplicăm sancțiuni care, până la urmă, sunt mult mai greu de dus pentru statele noastre decât pentru Rusia. Sigur, au existat tot felul de discuții, pro și contra. Fapt este că nu a existat o propunere concretă, formală, pentru un pachet de sancțiuni pe energie.
Însă, da, discuții s-au purtat, dar știm foarte bine că în Uniunea Europeană sunt state care depind relativ puțin de gazul rusesc sau de petrolul rusesc, dar sunt state care depind aproape integral de gazul și petrolul rusești și atunci este clar că, în acest moment, nu este realist să impunem sancțiuni pe această zonă.
Dar, pe de altă parte, noi am luat decizia deja la Versailles, acum o săptămână, să renunțăm gradual și cât se poate de repede la importul de energie din Rusia, însă această schimbare a furnizorilor nu se poate face de azi pe mâine, va dura luni de zile sau în unele situații chiar ani de zile, dar suntem hotărâți să facem acest lucru, cum suntem hotărâți să renunțăm tot mai mult la resurse fosile și să trecem pe energii regenerabile”, a declarat Klaus Iohannis.