Convorbirea dintre Klaus Iohannis şi Joe Biden a avut loc sub formă de videoconferință.
Au mai luat parte și cancelarul german, Olaf Scholz, premierul Canadei, Justin Trudeau, cel britanic, Boris Johnson, cel italian, Mario Draghi, dar și președintele Franței, Emmanuel Macron, cât și cel polonez, Andrzej Duda.
De asemenea, la conferința care privește securitatea internațională au mai participat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen cât și președintele Consiliului European, Charles Michel.
Secretarul general NATO își manifestă îngrijorarea: Nu avem nicio certitudine legată de ceea ce se va întâmpla
Această conferință a avut în vedere buna coordonare dintre statele membre pentru un răspuns rapid la orice formă de agresiune din partea Rusiei.
Obiectivul videoconferinţei este „discutarea preocupărilor comune asupra faptului că Rusia continuă să-şi sporească forţele militare în jurul Ucrainei”, precum şi „continuarea coordonării” între aliaţi „atât în ceea ce priveşte diplomaţia, cât şi descurajarea”, potrivit Agerpres.
Luând în considerare că tensiunile de la granița Ucrainei nu au încetat deloc, situația devine din ce în ce mai incomodă pentru NATO. Totodată, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde a menționat riscul pe care această tensiune îl implică.
”E un risc real, vedem că continuă masarea trupelor ruse. Există riscul unui conflict armat în Europa. Nu avem nicio certitudine legată de ceea ce se va întâmpla. De aceea facem apel la Rusia să dezescaladeze. Există riscul unei invazii la scară mare, dar și al altor acțiuni agresive, precum răsturnarea guvernului de la Kiev sau atacuri cibernetice”, a spus acesta.
Liderul NATO și-a argumentat temerile, afirmând că cunoaște îndeaproape modul în care acționează forțele rusești.
”Știm că mulți ofițeri ai serviciilor secrete ruse acționează în Ucraina. Știm că Rusia a mai acționat în forță împotriva vecinilor săi. De aceea suntem vigilenți și pregătiți. De aceea, prezența trupelor NATO în România e atât de importantă, pentru că trimite un mesaj atât de puternic despre unitatea alianței și cu angajamentul SUA față de securitatea europeană”, a susținut Secretarul General al NATO
Ministrul de Externe german: ”Ne pregătim cu toate măsurile”
Ministrul de Externe german, Annalena Baerbock, și-a spus și-a manifestat și ea îngrijorarea în legătură cu acest aspect. Ministrul a numit această situație drept o criză ruso-ucrainiană.
”Există o linie roșie și aceasta este suveranitatea Ucrainei. Ne pregătim cu toate măsurile și cu rigoare dar lucrăm și simultan pentru dialog”, a mai adăugat oficialul german.