O intensificare a schimburilor comerciale cu Argentina
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că a discutat cu omologul argentinian Alberto Fernández despre intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, pentru că ţara noastră prezintă oportunităţi enorme pentru investitori.
„Problema are soluţii aparent simple, în realitate foarte complicate. Noi dorim o intensificare a schimburilor comerciale, dar pentru asta trebuie să existe o cunoaştere reciprocă mult mai bună şi cred că în acest moment în care ne aflăm, din istorie acum, întâlnirea dintre noi doi poate să dea exact impulsul necesar şi să încurajeze mediul economic, investitorii să se intereseze reciproc despre ţările noastre, despre oportunităţile economice şi de exemplu în România oportunităţile sunt enorme.
Să nu îşi imagineze cineva că din cauza războiului în România lucrurile merg prost. Nu, în România lucrurile merg foarte bine. Pot să vă spun că România este una dintre economiile care, cu toate că este lângă război, creşte. Creşte în fiecare an.
Avem investiţii foarte multe şi domnului preşedinte i-am transmis că îi invităm pe investitorii argentinieni în primă fază să ne cunoască. Să vină, să vadă, să cerceteze piaţa şi să facă investiţii. Acelaşi lucru este adevărat şi invers.
Peste tot în lume există oportunităţi şi părerea mea şi a domnului preşedinte Fernandez este să fructificăm aceste oportunităţi, în primul rând între ţări prietene, unde lucrurile pot funcţiona foarte bine”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută cu omologul argentinian Alberto Fernández, marţi la Palatul Prezidenţial Casa Rosada din Buenos Aires.
Impactul războiului din Ucraina se resimte la scară largă
Şeful statului a adăugat că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei este o problemă globală, nu doar europeană, aşa cum susţin unii în mod eronat, pentru că efectele se resimt la scară largă.
„Iar în ce priveşte războiul din Ucraina, război pornit de Rusia împotriva Ucrainei, am discutat cred că din 60 de minute cât am stat împreună jumătate despre război. Suntem amândoi foarte îngrijoraţi şi amândoi condamnăm războiul de agresiune, dar trebuie să căutăm şi capătul celălalt, să găsim o soluţie pentru a convinge părţile beligerante să se aşeze şi să înceapă negocieri de pace.
Impactul economic al acestui război este semnificativ, foarte mare în UE, dar efectele şi valurile de şoc merg peste tot. Se simt şi în economia argentiniană şi în celelalte state latino-americane în care am fost mi-a fost relatat că se simte impactul acestui război. Deci cu atât mai mult este o problemă globală.
Nu este cum spun unii eronat o problemă europeană. Este o problemă globală şi trebuie rezolvată prin diplomaţie, în cadrul arhitecturii internaţionale recunoscute”, a concluzionat preşedintele Iohannis.