Klaus Iohannis spune că a vizitat pompierii răniți din Spitalul Floreasca și a întâlnit două categorii de persoane pe care le admiră și stimează. Potrivit președintele, este vorba despre pompierii care au fost la intervenție, dar și „întregul corp medical care s-a mobilizat incredibil”.

De asemenea, șeful statului a spus la ieșirea din spital că pompierii au dat dovadă de profesionalism și hotărâre.

Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea și admirația

„Am vizitat pompierii răniți care sunt aici în spital. Am întâlnit două categorii de persoane pe care trebuie să recunosc le admir și le stimez: pompierii care au fost la intervenție, profesioniști, hotărâți, dăruiți și care din păcate au fost răniți în cadrul acestei intervenții. Pe de altă parte medicii, întregul corp medical care s-a mobilizat incredibil, rapid de tot s-a mobilizat întregul spital, a preluat pacienții, i-a tratat și aceste intervenții foarte rapide cred că putem să spunem că au salvat vieți și destine”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a spus și că a avut un dialog cu persoanele afectate și le-a dorit însănătoșire grabnică.

„Pe pacienți i-am întrebat și despre intervenție, am avut un dialog cu ei și le-am dorit însănătoșire grabnică. Iar pe cei din corpul medical i-am felicitat pentru munca pe care o fac nu doar acum, în fiecare zi. Acum este, sigur, foarte, foarte important ca persoanele care au suferit să primească tot ce se poate face, ca cei care sunt răniți să poată să revină cât mai repede la munca lor. Este însă momentul să ne gândim și la familiile victimelor, să le arătăm că suntem real alături de ei, că înțelegem suferința și fiecare în zona lui încearcă să vină cu un ajutor pentru ei. Aceste lucruri sunt cele care sunt urgente, care trebuie să se întâmple acum. Dar deja trebuie să vedem și un pic mai departe”, a mai spus președintele.

România a avut parte de tragedie după tragedie

Klaus Iohannis a amintit și de faptul că România a avut parte de tragedie după tragedie în ultimele săptămâni.

„Am avut tragedia de la 2 Mai, am avut tragedia de la Botoșani, am avut tragedia de la Crevedia, am avut pe urmă tragedia de la Alba. Sigur, toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici? De ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit? Și atunci, cu siguranță, autoritățile, instituțiile competente trebuie să caute explicații și trebuie să caute soluții pentru a preveni cât de mult se poate preveni în viitor.

Trebuie să vedem. A fost neglijență, sau conivență, sau mai mult, sau pur și simplu ignoranță, sau n-au fost bune procedurile, sau nu s-au corelat instituțiile, sau cineva a încălcat clar legea? Cineva a încălcat legea penală? Toate aceste lucruri trebuie să fie căutate, clarificate, explicate, și sistemele îmbunătățite. Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat în cazul, de exemplu, Crevedia că cei de acolo n-au știut”, a transmis președintele.

Președintele nu vrea să acuze în acest moment pe nimeni

Iohannis a precizat și că nu vrea să acuze pe nimeni în acest moment, dar așteaptă ca instituțiile abilitate să-și facă datoria. Președintele vrea și ca cei vinovați să primească „pedepse exemplare” și acolo „unde sistemul nu funcționează, unde corelările din lege nu sunt bune, unde procedurile nu sunt suficient de bune, unde se calcă în picioare autorități care au toți aceeași competență și niciunul nu se duce până la rădăcina fenomenului, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni în viitor astfel de evenimente”.

„Este, după părerea mea, inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de accidente, de tragedii, nu poate să rămână fără urmări clare, care scot în evidență ce s-a întâmplat și ce se poate face mai bine. Dar, în toată această situație, să nu uităm de eroii pozitivi, pompierii și personalul medical, care cu toții și-au făcut cu vârf și îndesat datoria, punându-și efectiv viața în pericol. Pe ei să-i felicităm”, a completat Iohannis.

Legat de lipsa centrelor de mari arși în România, președintele a oferit mai multe informații.

„Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucrurile a fost prea mic. Am discutat această chestiune cu conducerea spitalului. Ei mi-au spus că lucruri s-au făcut. Deci progrese există, însă suntem încă departe de ceea ce s-a promis la vremea respectivă.

Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucrurile a fost prea mic. (…) Mai avem destul de mult de lucru. Însă, pe de altă parte, în Spitalul de Urgență am văzut lucruri extraordinare. Deci progrese s-au făcut, se fac”, a conchis Klaus Iohannis.

Amintim că reacția președintelui a venit după ce două explozii au avut loc sâmbătă la stația GPL din Crevedia. Doi oameni au murit. Au fost în total 58 de victime, dintre care 43 sunt angajați ai Ministerului de Interne. Este vorba despre pompieri, polițiști și jandarmi care au intervenit.

https://www.youtube.com/watch?v=OC5rCHiWVFQ&t=4s