Klaus Iohannis a vorbit recent despre starea în care se află agricultura din România și schimbările care vor apărea din cauza sancțiunilor impuse împotriva Rusiei. În acest context, președintele spune că prețurile ar putea înregistra o nouă creștere.
Prețurile vor crește și mai mult? Klaus Iohannis: E posibil să apară o problemă
Așadar, președintele a subliniat că pot apărea situații în care aprovizionarea „nu va fi la nivelul la care am fost obișnuiți”.
„Nu credem că va exista o problemă semnificativă în România. Dar în plan mondial este clar că pot să apară situații în care aprovizionarea nu va fi la nivelul la care am fost obișnuiți. Dacă ne gândim doar că o bună parte din grâul care se consumă pe întreaga planetă se produce în Rusia și Ucraina – sau cel puțin până acum s-a produs în Rusia și Ucraina – putem să ne dăm seama că e posibil să apară o problemă în aprovizionare”, a declarat Klaus Iohannis.
Totodată, acesta a subliniat faptul că agricultura din România se află într-o stare bună.
„România are o situație bună în ceea ce privește agricultura și credem că nu vor fi probleme. Însă este posibil ca sancțiunile pe care le-am hotărât și de care intenționăm să ne ținem să producă mișcări și la prețuri la alimente”, a completat Iohannis.
Declarația președintelui a fost făcută după ce liderii lumii s-au adunat la Bruxelles
Amintim că declarația președintelui a fost făcută după ce liderii lumii s-au adunat la Bruxelles, pentru a pune la cale un răspuns ferm împotriva Rusiei și pentru a decide ajutorul ce va fi acordat Ucrainei.
În acest context, Klaus Iohannis a subliniat faptul că întărirea prezenței Aliate în România, la Marea Neagră și pe întreg Flancul Estic, reprezintă un obiectiv strategic al țării noastre, ca răspuns la implicațiile agresiunii ruse asupra securității europene și euroatlantice, iar această prezență consolidată trebuie să fie unitară, echilibrată și coerentă, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Şeful statului a salutat decizia de creare a Grupului de Luptă NATO în România, alături de alte trei astfel de structuri, decizie susținută prin demersuri active de către Președintele Klaus Iohannis și de diplomația română în ultimele luni, care au solicitat accelerarea procesului de creare a acestui Grup de Luptă, și menționată de altfel în Declarația reuniunii.
De asemenea, Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea revizuirii structurale și pe termen lung a posturii NATO pe Flancul Estic, având în vedere circumstanțele substanțial diferite față de momentul în care a fost proiectată actuala abordare privind Flancul Estic.