Guvernul pregătește un plan pentru a bloca efectele decretului presidential privind prelungirea cu un an a mandatului șefului armatei.
În Guvern se discută că decizia lui Iohannis nu a respectat prevederile legale pentru că decizia trebuie să fie luată la propunerea ministrului Apărării și cu avizul premierului.
Astfel, variantele luate în calcul la Palatul Victoria sunt o plângere la Curtea Constituțională privind un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președintele României, precum și atacarea în contencios administrativ a decretului lui Klaus Iohannis.
Monitorul Oficial a publicat, sâmbătă, decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării (SMAp).
Şeful statului avertiza, vineri, într-un comunicat de presă, că întârzierea publicării acestui decret „are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.
Iohannis spunea că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată pentru că „nu respectă rigorile legii”.
Ministrul Apărării a declarat că propunerea sa pentru şefia Statului Major al Apărării a fost generalul Dumitru Scarlat, care reprezintă România la NATO şi Uniunea Europeană. Potrivit lui Leş, şeful statului i-ar fi spus în şedinţa CSAT că nu vrea „să mute oamenii de aici colo, că sunt buni pe unde sunt”.
„Ca să fie şef al Statului Major al Apărării, trebuia să fie şef de categorie de forţă. Şi am făcut propunerea de mutare a dânsului (generalul Dumitru Scarlat – n.r.) la SMFT, cu toate că dânsul a mai fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi domnul general Uifăleanu să îi ia locul la NATO şi UE. Aceste propuneri au fost respinse. N-a avut argumente, doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale. (…) Din ce citesc eu în lege şi propunerea de prelungire se face tot de către ministrul Apărării”, a adăugat Leş, citat de Știripesurse.ro.