Întrebat la Vilnius despre modernizarea armatei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România și-a îndeplinit promisiunile.
„Toate s-au realizat, şi în infrastructură, şi în dotare şi în personal. Cu mine în delegaţie este Ministrul Apărării cu care am discutat şi acum câteva minute şi trebuie să spun că progresul este notabil şi sustenabil.
Avem o dotare mult superioară, avem cadre militare tot mai bine pregătite, iar la infrastructură se lucrează peste tot, în toate bazele noastre, vorbesc în toate bazele mari care au şi relevanţă pentru NATO, se lucrează, se extind, se modernizează se îmbunătăţeşte dotarea. Toate aceste lucruri sunt posibile fiindcă am alocat încă din 2016, decizia fiind din 2015, 2% din PIB pentru apărare, iar începând din acest an am trecut la 2,5% din PIB şi aşa vom rămâne. Ba, chiar este posibil să creştem în următorii ani.”, a răspuns preşedintele.
2% nu trebuie să fie plafonul
Iohannis a arătat că această chestiune cu alocarea de resurse este una foarte discutată în cadrul NATO.
”La ultima întrevedere informală am discutat pe larg această chestiune. Credem, cel puţin secretarul general, cu mine şi cu încă câţiva, credem că 2% nu trebuie să fie plafonul, ci trebuie să fie baza de la care se porneşte când vorbim despre alocarea de resurse bugetare pentru apărare. Sigur, această chestiune va mai rămâne în discuţie dar noi am luat rolul nostru foarte în serios”, a mai spus Iohannis.
Baza de antrenament pentru piloții F16, în România
Președintele a declarat marţi, că există planuri pentru o bază de pregătire în România pentru piloţii Alianţei de pe avioanele F-16.
”Aceste planuri regionale sunt planuri de intervenţie, sunt planuri strict secrete, dar ele nu prevăd înzestrări sau achiziţii, înzestrarea, achiziţia de armanent, de dotări, se face de către fiecare naţiune şi noi ne ocupăm de această chestiune, de aceea am alocat bani mulţi, 2,5% din PIB pentru Apărare.
Este pe de altă parte important să vedem că nu doar armamnentul rezolvă situaţia ci şi pregătirea militarilor. Există planuri pentru această bază, există aliaţi interesaţi şi sunt destul de încrezător că lucruriel vor continua. Nu suntem încă pregătiţi să spunem unde va fi această bază, cred că vă daţi seama din ce motive, dar este un proiect bun şi pentru România şi pentru naţiunile din regiune care vor avea astfel posibilitatea să îşi pregătească piloţii antrenamentele speciale”, a spus preşedintele Klaus Iohannis la Vilnius.