Președintele României, Klaus Iohannis, a reamintit, vineri, că extinderea Uniunii Europene (UE) a fost şi este una dintre cele mai de succes politici, statele candidate meritând o decizie care să marcheze progresul lărgirii blocului comunitar.
Klaus Iohannis susține extinderea UE
Extinderea UE. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat vineri, 6 octombrie 2023, la reuniunea informală a Consiliului European, desfăşurată la Granada, Spania.
Cu această ocazie, liderii statelor din UE au lansat procesul de reflecţie cu privire la conţinutul viitoarei Agende Strategice a Uniunii Europene. În acest cadru, a fost abordată şi chestiunea extinderii blocului comunitar şi a pregătirii sale pentru primirea de noi membri.
Au mai fost abordate şi temele majore, precum apărarea, migraţia, rezilienţa, competitivitatea, angajamentul global al UE şi sprijinul pentru Ucraina.
În legătură cu adoptarea noii Agende Strategice, Klaus Iohannis a reamintit că obiectivul urmărit trebuie să fie „o Uniune mai puternică, mai unită, mai rezilientă şi mai competitivă la nivel global, războiul declanşat de Rusia funcţionând deja drept catalizator pentru a acţiona, în continuare, pentru reducerea dependenţelor strategice şi consolidarea Uniunii pentru a obţine rezultate concrete pentru cetăţeni”, a informat, vineri, Administrația Prezidențială.
„Preşedintele României a pledat pentru o Uniune fără fragmentări, cu o coeziune internă sporită şi încredere între statele membre. Klaus Iohannis a subliniat că orice proces de reformă pentru gestionarea eficientă a extinderii trebuie să aibă loc în paralel cu extinderea, şi nu subsecvent acesteia.
Preşedintele României a reiterat faptul că extinderea a fost şi este una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii, statele candidate meritând o decizie care să marcheze progresul lărgirii Uniunii, care obţine beneficii certe în urma lărgirii şi devine mai puternică”, a transmis sursa citată anterior.
În ceea ce priveşte consolidarea rezilienţei la nivelul UE, șeful statului „a accentuat necesitatea întăririi nivelului de pregătire pentru a acţiona în situaţii de criză, pe baza deciziilor incluse, la propunerea sa, în concluziile Consiliului European din iunie 2023.”
Aderarea României la spațiul Schengen va transmite un semnal puternic cu privire la solidaritatea de acţiune europeană
El a evidenţiat, încă o dată, faptul că extinderea spaţiului Schengen, prin finalizarea procesului de aderare a României, va transmite un semnal puternic cu privire la unitatea şi solidaritatea de acţiune europeană.
În cadrul dezbaterilor privind migraţia, el a evocat necesitatea unor măsuri urgente pentru a sprijini atât Italia, având în vedere situaţia recentă din Lampedusa, cât şi partenerii externi în gestionarea migraţiei, în primul rând prin implementarea măsurilor deja agreate pe dimensiunea externă, dar şi prin finalizarea pactului privind migraţia şi azilul pe dimensiunea internă.
Cu acest prilej, preşedintele României a subliniat abordarea constructivă a ţării noastre şi eforturile concrete depuse pentru protejarea frontierelor externe ale UE.