Duminică, 27 februarie, Klaus Iohannis a scris un mesaj pe rețelele de socializare prin care a spus că a avut o discuţie telefonică cu premierul olandez Mark Rutte despre înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și despre donațiile pentru Ucraina.
Coordination 🇷🇴-🇳🇱 phone call today with Prime minister Rutte @MinPres on strengthening the sanctions regime against Russia and additional support to #Ukraine 🇺🇦, including military assistance. #StandWithUkraine
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) February 27, 2022
De asemenea, recent, șeful statului a informat că România va trimite ajutoare în Ucraina în valoare de 3 milioane de euro. Totodată, acesta a spus că România se va alătura partenerilor săi în sprijinirea noilor sancțiuni pentru a consolida și mai mult răspunsul comun la invazia Rusiei în Ucraina.
România a trimis donații de 3 milioane de euro în Ucraina
În ceea ce privește ajutorul trimis în Ucraina, a ajuns deja o primă tranșă de medicamente și echipamente sanitare. Noua tranșă va cuprinde combustibili, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente.
În același timp, Guvernul României a anunțat și disponibilitatea de a prelua răniți ucrainieni în spitalele din rețeaua militară și civilă. O reacție în acest sens a venit și de la Ministerul Apărării Naționale care a spus că a pregătit toate cele 11 spitale militare din subordinea Direcției Medicale pentru asigurarea asistenței și tratamentului medical pentru militarii răniți din Ucraina.
De altfel, începând de duminică, ora 12.00, Centrul de transfuzii sanguine al Direcției Medicale, care funcționează în București în curtea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, va fi deschis pentru donare de sânge în beneficiul militarilor răniți.
Centrul va funcționa în fiecare zi, între orele 8.00 și 14.00, pentru toți cei care doresc să doneze sânge în acest scop. Donatorii vor fi așteptați în intervalele orare precizate, la intrarea din Calea Plevnei nr. 134.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a informat că Executivul a primit pe platforma special 1.269 de oferte de sprijin din partea societății civile, agenților economici și altor categorii de voluntari, constând în alimente, apă, medicamente, cazare, transport și alte forme de sprijin.
România, alături de Ucraina. Ce ajutoare oferă țara noastră?
O altă măsură luată, în baza solicitărilor primite de la Ministerul Apărării al Ucrainei, se referă la echipamentele de protecție. Potrivit sursei citate, Guvernul a aprobat o hotărâre care reglementează donarea în regim de urgență, către Guvernul Ucrainei, a unor bunuri materiale de resortul muniții și echipamente de protecție balistică asigurate din excedentul Ministerului Apărării Naționale al României.
În ceea ce privește valoarea elementelor de muniție și a celor 2.000 de căști de protecție balistică și 2.000 de veste antiglonț cu nivel de protecție III-IV care vor fi donate armatei ucrainene, acestea se situează în jurul sumei de două milioane de euro.
Sursa citată menționează faptul că transferul de echipamente constituie un element de sprijin logistic necesar eforturilor Ucrainei de respingere a agresiunii Federației Ruse, declanșată asupra teritoriului ucrainean în data de 24 februarie.
Ministerul mai subliniază și faptul că transmiterea acestor materiale către Guvernul Ucrainei se circumscrie efortului general care se realizează de către statele membre ale NATO și UE pentru sprijinirea Ucrainei în acțiunile de apărare a teritoriului propriu, a independenței și integrității statului împotriva agresiunii armatei Federației Ruse.