Lovitură puternică pentru Vladimir Putin din partea președintelui Klaus Iohannis. În cadrul consultării găzduite de președintele SUA, Joe Biden, și la care au participat lideri din state membre UE și NATO, președintele României a cerut acțiuni ferme pentru a elimina dependența energetică de Rusia.
Administrația Prezidențială anunță că în cadrul discuțiilor de joi au mai participat și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, și președintele Poloniei, Andrzej Duda.
Klaus Iohannis cere eliminarea dependenței energetice de Rusia
Consultările vin în condițiile în care războiul din Ucraina continuă și acum, iar reconstrucția Ucrainei pare a fi mult mai dificilă decât se anticipa. În ceea ce privește discuțiile purtate, potrivit Administrației Prezidențiale, toți cei prezenți la consultări au analizat evoluția războiului din Ucraina și totodată au evaluat și strategia de sprijin pentru acestă țară.
S-a vorbit și despre măsurile ferme de răspuns adoptate de comunitatea internațională, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, pentru descurajarea Rusiei, mai arată sursa citată.
Printre altele, oficialii au mai vorbit și despre situația îngrijorătoare de la Centrala Nucleară de la Zaporojie, ca urmare a activității forțelor militare ruse. Totodată, un alt subiect a vizat securitatea energetică și coordonarea în vederea identificării de soluții care să asigure aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă, concomitent cu reducerea dependenței de Rusia și menținerea sub control a prețurilor.
La consultările cu Joe Biden s-a vorbit și despre problema securității alimentare globale și măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene. Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România, arată Administrația Prezidențială.
Klaus Iohannis, despre ajutorul oferit de România pentru Ucraina
Klaus Iohannis a vorbit la rândul său despre sprijinul oferit de România Ucrainei. El a amintit de măsurile adoptate de România care au facilitat exportul a aproximativ 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin porturile dunărene și Constanța.
Totodată, Iohannis a mai adus în discuție și facilitarea intrării în România a peste 2,2 milioane de cetățeni ucraineni și a subliniat importanța implementării rapide a deciziilor Summitului NATO de la Madrid.
„Președintele României a reiterat apelul la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia, având în vedere strategia Moscovei de a folosi energia ca instrument politic de presiune și șantaj.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic și economic, pentru gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în planul securității energetice”, a mai transmis Administrația Prezidențială.