Klaus Iohannis a pronunțat greșit numele statului Chile
Klaus Iohannis, gafă de proporții! Marți, pe 23 ianuarie, șeful statului a avut prima sa apariție publică din 2024. Mai exact, cu ocazia primirii ambasadorilor români la Palatul Cotroceni.
În discursul său, Klaus Iohannis a pronunțat greșit numele statului Chile, spunând „Kile”. Greșeala este una neașteptată, în condițiile în care președintele României a vizitat această țară chiar în 2023, în cadrul turneului din America de Sud.
„În 2024, România vizează intensificarea colaborării cu Africa și continuarea programelor destinate partenerilor africani, cu accent pe educație și transferul de expertiză.
În aceeași logică s-au înscris și vizitele din aprilie 2023 din America Latină, în Brazilia, Kile (Chile – n.r.) și Argentina, ocazie cu care am reafirmat interesul României, dar și al Uniunii Europene, de a dezvolta dialogul politic la nivel înalt”, a spus acesta.
Gafa lui Klaus Iohannis poate fi văzută mai jos, de la minutul 14:34.
Șeful statului speră că România își va spori contribuția ca stat membru Schengen, inclusiv cu frontierele terestre
Tot marți, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că România va continua să fie o „voce puternică” în susținerea adoptării unor noi soluții care să consolideze securitatea internă a Uniunii Europene, inclusiv prin întărirea spațiului de liberă circulație.
El speră că țara noastră va putea să-și mărească în curând contribuția ca stat membru al Zonei Schengen și să adere la aceasta cu frontiere terestre.
„Vom rămâne o voce puternică în sprijinul adoptării unor noi soluţii menite să consolideze securitatea internă a Uniunii, inclusiv prin întărirea spaţiului de liberă circulaţie.
Îmi exprim speranţa că România îşi va putea spori curând contribuţia ca stat membru Schengen inclusiv prin aderarea cu frontierele terestre, un prim pas pozitiv fiind decizia de aplicare a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie a acestui an”, a afirmat Klaus Iohannis la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, eveniment organizat la Palatul Cotroceni.
Iohannis a subliniat că România va persista în eforturile sale de consolidare a proiectului european comun. Își va consolida, de asemenea, profilul în cadrul Uniunii Europene. Potrivit acestuia, este necesar să continuăm să lucrăm împreună pentru a construi o Europă unită și coezivă. Președintele a adăugat că trebuie găsite soluții echitabile într-un spirit de solidaritate și respect.
Șeful statului a menționat că România se va implica activ în dialogul european cu privire la conturarea viitoarei Agende Strategice. De asemenea, va rămâne un susținător ferm al procesului de extindere, inclusiv prin prisma valențelor strategice ale acestuia.
România, trebuie să fie implicată în procesul decizional al spațiului Schengen
Recent, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a afirmat că, începând cu luna martie, cheia succesului României este implicarea sa activă în procesul decizional al spațiului Schengen.
El îndeamnă partenerii europeni să-și mențină eforturile comune pentru a asigura realizarea aderării complete a României la spațiul Schengen, conform acordurilor stabilite, în cel mai scurt timp posibil. Mai multe puteți citi aici.