O drona militară americană s-a prăbușit deasupra Mării Negre
„Incidentul cu dronă care a avut loc ieri (14 martie 2023) este un incident grav și regretabil”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.
Forţele Aeriene din SUA au confirmat, marţi după-amiază, prăbuşirea unei drone militare americane, după un incident cu un avion de vânătoare al Rusiei produs deasupra Mării Negre.
„Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a precizat președintele României.
„Două avioane ruse de tip Suhoi Su-27 au efectuat o manevră de interceptare nesigură şi neprofesionistă asupra unei drone de tip MQ-9 a Forţelor Aeriene americane, care zbura în în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Comandamentul Forţelor Aeriene SUA responsabile de Europa şi Africa.
„Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, ceea ce a provocat prăbuşirea şi pierderea dronei MQ-9”, a declarat generalul James Hecker, comandantul Forţelor Aeriene SUA responsabile de zona Europa şi Africa, relatează cotidianul francez Le Monde.
Conform unor surse citate de postul de televiziune CNN, o dronă MQ-9 Reaper a Forţelor Aeriene SUA, care efectua o misiune în spaţiul internaţional deasupra Mării Negre, s-a lovit de un avion de vânătoare Suhoi SU-27. Din cauza coliziunii, drona respectivă a suferit avarii şi a fost prăbuşită intenţionat de Forţele Aeriene SUA.
Drona militară nu a fost încă recuperată din Marea Neagră
Potrivit sursei citate anterior, miercuri, 15 martie 2023, oficialii americani au anunțat că drona respectivă nu a fost încă recuperată din Marea Neagră. Motivele nu au fost precizate.
Ambasadorul Rusiei la Washington DC a fost convocat în urma acestui incident. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a anunțat că oficialii americani au dat un avertisment sever ambasadorului rus. Ei i-au spus că Guvernul de la Moscova trebuie să fie mai atent atunci când trimite avioane în spațiul aerian internațional în apropierea bunurilor americane.
Drona americană doborâtă de ruși în Marea Neagră a decolat dimineața de la o bază aeriană din România, pornind într-o misiune de recunoaștere programată, care durează în mod normal între 9-10 ore, a mai precizat oficialul.
Chiar dacă acest tip de drone pot transporta rachete, cea avariată marți deasupra Mării Negre nu era înarmată, iar misiunea de supraveghere se desfășura la aproximativ 75 de mile sud-vest de Peninsula Crimeea în momentul interceptării, a mai spus oficialul, al cărui nume nu a fost dezvăluit însă de New York Times.
Chiar dacă nici numele bazei aeriene din România nu a fost precizat, este cel mai probabil vorba de baza aeriană Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii, modernizată masiv în ultimii ani cu sprijinul NATO și unde forțele militare ale alianței nord-atlantice desfășoară constant misiuni și exerciții comune.