Oportunităţi uriaşe pentru investiţii sud-coreene în România
În cadrul discuţiei avute cu Han Duck-soo, preşedintele României a evidenţiat momentul deosebit al relaţiei bilaterale dintre cele două state. Reamintim că anul acesta se împlinesc 15 ani de la semnarea Parteneriatului strategic bilateral dintre România şi Coreea de Sud.
„Preşedintele României a susţinut valorificarea potenţialului cooperării bilaterale, arătând că relaţiile dintre ţara noastră şi Republica Coreea pot înregistra un nou salt calitativ prin actualizarea Parteneriatului Strategic în baza agendei comune adaptate priorităţilor actuale ale celor două ţări”, se arată în mesajul transmis miercuri, 10 mai, de către Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti.
Cooperare mai strânsă în domeniul energiei, al noilor tehnologii sau al semiconductorilor
Insistând pentru relansarea politică şi economică a Parteneriatului strategic, preşedintele Klaus Iohannis a indicat că este nevoie de continuarea creşterii investiţiilor sud-coreene în România, inclusiv a celor de tip greenfield, care este susţinută de ţara noastră, dar şi oportunitatea identificării de noi paliere de cooperare în domenii de interes comun precum energie, inclusiv energie nucleară, noi tehnologii, semiconductori, industria de apărare, infrastructură, schimbări climatice.
Tot astăzi, preşedintele României a salutat Memorandumul de înţelegere semnat între Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA şi Autoritatea Portuară Busan.
În cadrul întâlnirii de astăzi dintre Klaus Iohannis şi premierul Han Duck-soo, a fost subliniată viziunea comună cu privire la importanţa respectării ordinii internaţionale bazate pe reguli. Cele două ţări colaborează pentru promovarea unor valori comune în baza principiilor statului de drept şi a respectului pentru Carta ONU.
Discuţii şi pe tema războiului din Ucraina
Totodată, preşedintele României i-a prezentat şefului Guvernului de la Seul poziţia României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul acordat de România ţării vecine, precum şi modul de gestionare a efectelor invaziei ruse în diverse domenii şi la nivel global.
La rândul său, premierul Han Duck-soo a salutat dialogul intens al administraţiei sud-coreene cu partea română, subliniind importanţa valorificării potenţialului Parteneriatului strategic şi intensificarea cooperării economice, prin creşterea investiţiilor reciproce.
Prim-ministrul sud-coreean a punctat interesul de a promova cooperarea şi în domenii noi, precum educaţie şi cultură.
Cât priveşte provocările din plan regional şi global, premierul Han Duck-soo a împărtăşit aceeaşi viziune cu cea a liderului de la Cotroceni, pe fondul consecinţelor războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Demnitarul sud-coreean a subliniat că cele două state aparţin aceleiaşi comunităţi de valori şi principii democratice şi continuă să se coordoneze strâns în plan multilateral.