Klaus Iohannis s-ar putea întoarce în PNL
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a recunoscut, miercuri, că nu ia în considerare întoarcerea într-o formațiune politică la sfârșitul mandatului său, dar nici nu exclude această ideea. Klaus Iohannis îşi va încheia al doilea mandat ca lider al statului la finalul acestui an.
În februarie 2013 s-a alăturat Partidului Naţional Liberal (PNL), fiind ales ulterior prim-vicepreședinte liberalilor într-un interval scurt de timp. La un an mai târziu, a fost ales președinte al PNL la Congresul PNL și a fost desemnat ca și candidat pentru postul de președinte al României.
Odată cu alegerea în funcția de președinte al României, a renunțat la calitatea de membru PNL deoarece, în conformitate cu Constituția României, pe durata mandatului prezidențial, el nu poate fi membru al unui partid politic.
Cu toate acestea, a participat la activitățile politice ale PNL, inclusiv în timpul campaniilor electorale.
„Nu exclud asta. Nu iau în calcul, dar nici nu exclud asta a priori”, le-a zis jurnaliștilor de la Strasbourg, Franța.
Despre Klaus Iohannis
Klaus Iohannis este al patrulea președinte al României, ales după Revoluția din Decembrie 1989. Este descendent al unei vechi familii de sași transilvăneni.
S-a născut pe data de 13 iunie 1959, în Sibiu. Din anul 1989, este căsătorit cu Carmen Iohannis, o profesoră de engleză. Klaus Iohannis a frecventat școala germană din Sibiu, Liceul „Samuel von Brukenthal” din aceeași localitate, iar în 1978 a fost acceptat la Facultatea de Fizică a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.
În anul 1983, și-a început cariera ca profesor. După Revoluție, decide să rămână în țară, în ciuda faptului că părinții și sora sa au optat pentru emigrare.
A debutat pe scena politică în anul 1990, când a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România, pe care l-a condus, ulterior, timp de mai bine de un deceniu. La sfârșitul anilor ’90, după o experiență de 15 ani în învățământ, Klaus Iohannis ajunge în conducerea educației județene din Sibiu, o etapă deosebit de semnificativă pentru conturarea imaginii sale.
Patru mandate consecutive de primar la Sibiu
În anul 2000, a fost desemnat candidatul FDGR la alegerile pentru Primăria Sibiului, pe care le-a câștigat cu un sprijin electoral de peste 70%. A continuat să fie alegerea preferată a sibienilor, obținând, cu rezultate remarcabile, patru mandate consecutive de primar.
În anul 2009, a fost propus ca și candidat pentru funcția de prim-ministru al României de către o largă coaliție parlamentară. Deși această oportunitate nu s-a materializat, încă de atunci a devenit o speranță pentru cei care aspirau la o Românie „diferită”.
În anul 2013, a optat să se alăture Partidului Național Liberal (PNL), fiind ales rapid ca și prim-vicepreședinte PNL. Un an mai târziu, a fost ales ca și Președinte al PNL și desemnat ca și candidat pentru funcția de președinte al României.