În ultimii cinci ani, schimburile comerciale între România şi Slovacia s-au dublat. Cifrele demonstrează că astăzi, în ţara noastră, sunt 644 de societăţi cu capital slovac, cu un capital social subscris de 49,5 milioane de euro, şi 115 societăţi cu capital majoritar slovac. Aceste informaţii au fost făcute publice în cadrul Forumului de Afaceri România – Slovacia, organizat în data de 11 octombrie de Camera de Comerţ şi Industrie a României în colaborare cu "Slovak Investment and Trade Development Agency" şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
„Cred că acest lucru trebuie să ne îndrepte pe toţi în crearea unor clustere economice, astfel încât să putem să ne calificăm la licitaţii internaţionale în spaţiul Uniunii Europene şi, în mod special, în afara graniţelor UE”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban la acest eveniment, în prezenţa Preşedintelui de Stat al Republicii Slovace, E.S. Andrej Kiska şi a altor oficialităţi. Daraban a subliniat „importanţa” forumului şi prin prisma faptului că, anul trecut, a fost însoţit în Slovacia de o delegaţie de 25 de oameni de afaceri, delegaţie condusă de Preşedintele României, E.S. Klaus Iohannis. Totodată, acesta a precizat că trebuie conturată o strategie comună pentru a activa Dunărea ca rută comercială de interes major.
„Subliniez importanța pe care o acordăm, la cel mai înalt nivel, dezvoltării unor legături comerciale și investiționale tot mai strânse între economiile României și Slovaciei. În ultimii patru ani, comerțul dintre economiile noastre a crescut cu o medie anuală de circa 9%, ceea ce arată clar consolidarea relațiilor noastre comerciale”, a fost şi mesajul transmis de Preşedintele României, E.S. Klaus Iohnanis. Şeful statului este convins că vor fi descoperiţi noi parteneri de afaceri și că se vor putea valorifica noi oportunități, în sectoare precum energie, industrie, transporturi și infrastructură.
„Între România și Slovacia există un potențial deosebit de colaborare în domeniul industriei auto. Slovacia a înregistrat în ultimii ani progrese remarcabile, devenind un actor foarte important al industriei auto. În România, în ultimii zece ani, industria auto a crescut de la circa 4 miliarde de euro la peste 20 de miliarde în anul 2015. Putem avea asemenea progrese și în alte sectoare, cum ar fi sectorul IT și cel al telecomunicațiilor, acolo unde tinerii români sunt foarte bine pregătiți și reprezintă o resursă valoroasă pentru mediul de afaceri”, a punctat Preşedintele României în mesajul său.
La rândul său, Cosmin Marinescu, Consilierul Prezidenţial – Departamentul Politici Economice şi Sociale, a subliniat importanţa Strategiei UE pentru Regiunea Dunării în dezvoltarea economică şi socială a macro-regiunii dunărene şi a declarat că se doreşte o colaborare tot mai strânsă între camerele de comerţ şi industrie şi asociaţiile profesionale din ambele ţări pentru identificarea unor noi oportunităţi de colaborare.
„România merge pe un traseu încurajator din perspectiva creşterii economice, a consumului şi a investiţiilor. Aşadar, trebuie să găsim cele mai bune soluţii pentru a valorifica la potenţial maxim acest context favorabil atât economic, cât şi din punct de vedere al poziţionării României în context regional şi internaţional. Evenimentul de astăzi subliniază importanţa cooperării regionale în creşterea competitivităţii”, a declarat şi vicepremierul şi Ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, prezent la eveniment. Potrivit acestuia, în ciuda progreselor ultimilor ani şi a tendinţei ascendente a mediului economic, România se confruntă în continuare cu o lipsă de încredere într-un viitor mai bun, atât în interiorul ţării, cât şi în afara graniţelor.
„Încrederea este esenţială pentru orice proiecţie economică a antreprenorilor care vor să-şi înfiinţeze sau să-şi dezvolte o afacere, a investitorilor străini sau ale ţărilor partenere, pentru intensificarea relaţiilor de cooperare economică”, a adăugat Borc. În acest context, Guvernul lucrează de câteva luni la o viziune pentru România, numită „România Competitivă”, o viziune coerentă de dezvoltare economică prin care să se transmită românilor şi partenerilor din ţară şi din afara graniţelor încredere în viitor.
„Demersul nostru este unul prin care ne dorim să creştem economia în mod sustenabil, cu minimum 5% pe an până în 2020, prin prioritizarea unui set de reforme structurale cu impact în arii cheie pentru stimularea PIB-ului potenţial: capital, forţă de muncă şi productivitate. Viziunea este de a stimula producţia oriunde în România şi de a schimba paradigma de creştere dinspre consum şi măsuri fiscale către producţie”, a mai spus Costin Borc.
La 31 decembrie 2015, valoarea schimburilor comerciale româno-slovace a fost de 2388,08 milioane de euro, exporturile au atins o valoare de 961,93 milioane de euro (creștere de 3,45% față de 2014), iar importurile au ajuns la 1426,15 milioane de euro (creștere de 9,10% față de 2014). Soldul balanţei comerciale a fost negativ, de 464,22 milioane euro, majorat cu 87,4 mil. euro în comparație cu cel din 2014. Economia slovacă a cunoscut o creştere de 3,6% a Produsului Intern Brut (PIB) la sfârşitul anului 2015, potrivit evaluărilor UE, comparativ cu 2,5%, ritmul anual de creştere a PIB, în anul 2014. Pentru anul 2016 este prognozată o creştere economică de aproximativ 3,2% şi de 3,4% pentru 2017.