Președintele Klaus Iohannis a avut luni o întrevedere cu președintele Grupului Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, în marja participării la ediția inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiții.
BEI, un partener strategic pentru România
„Președintele Klaus Iohannis a apreciat activitatea Băncii Europene de Investiții (BEI) și contribuția sa substanțială la implementarea obiectivelor și politicilor Uniunii Europene, în special în ceea ce privește investițiile publice și private. Președintele României s-a referit, de asemenea, la cooperarea excelentă dintre BEI și țara noastră, evidențiind faptul că Banca este un partener strategic pentru România de peste 32 de ani, oferind asistență tehnică specializată în diverse domenii și finanțare pentru proiecte de reformă importante”, anunță Administrația Prezidențială.
Potrivit sursei citate, în contextul discuțiilor privind agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, Iohannis a apreciat reacția rapidă a BEI, prin acordarea de ajutor financiar Ucrainei, „subliniind că finanțarea BEI și expertiza sa tehnică vor fi esențiale în procesul de reconstrucție al acestei țări”.
România susține obiectivele UE privind tranziția verde și digitală
„De asemenea, președintele României a reiterat faptul că țara noastră va continua să acționeze în deplină solidaritate, sprijinul nostru pentru Ucraina continuând să fie multidimensional. Totodată, președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea continuării sprijinului acordat Republicii Moldova, țară care se confruntă cu provocări multiple. Președintele României s-a referit și la importanța sprijinului tehnic și financiar al BEI în ceea ce privește implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României și maximizarea beneficiilor instrumentelor financiare aferente programului InvestEU, precum și asigurarea cofinanțării proiectelor mari în cadrul Politicii de Coeziune.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România susține obiectivele ambițioase ale Uniunii Europene privind tranziția verde și digitală, argumentând, însă, că acest proces de tranziție trebuie să se bazeze pe măsuri echilibrate și echitabile, care să ajute Europa să iasă mai puternică din crizele cu care se confruntă. Totodată, Președintele României a evidențiat faptul că această tranziție va crea în viitor oportunități majore pentru statele membre ale Uniunii Europene, dar și pentru partenerii care împărtășesc aceleași opinii, de a investi în infrastructură de ultimă generație, în energie curată, coridoare de transport și conexiuni digitale fiabile”, se mai arată în comunicat.
Klaus Iohannis a salutat angajamentul BEI de a crește și diversifica portofoliul său de investiții „verzi”, pentru a contribui, la punerea în aplicare a Mecanismului de tranziție justă, în calitate de bancă a UE pentru schimbările climatice.
„Președintele BEI a salutat la rândul său cooperarea foarte bună cu autoritățile române și obiectivele comune de implementare a unor proiecte care să răspundă cerințelor actuale legate de asigurarea securității energetice, cu accent pe energia regenerabilă, pe infrastructura de transport și interconectivitate, precum și pe obiectivele de tranziție digitală și climatică. Președintele Werner Hoyer a apreciat, totodată, eforturile deosebite făcute de România în sprijinirea Ucrainei și, respectiv, a Republicii Moldova”, se menționează în finalul comunicatului.
Klaus Iohannis, întrevedere cu președintele BERD
De asemenea, președintele a avut luni o întrevedere și cu președintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Odile Renaud-Basso.
„Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru activitatea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în țara noastră, salutând îndeosebi sprijinul oferit sectorului privat, printr-o gamă vastă de instrumente de finanțare și asistență tehnică. De asemenea, președintele României a punctat rolul esențial al BERD în finanțarea investițiilor și la nivel administrativ local, inclusiv pentru stimularea absorbției fondurilor europene, apreciind suportul oferit de BERD în dezvoltarea pieței de capital din România. Totodată, președintele Klaus Iohannis a apreciat disponibilitatea BERD de a sprijini implementarea mai multor reforme structurale în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, salutând inițiativa unei implicări complementare a Băncii şi a altor instituții financiare internaționale în ceea ce priveşte implementarea programului InvestEU”, informează Administrația Prezidențială.
La rândul său, potrivit sursei citate, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare „a evidențiat importanța interconectării energetice și de transport în plan regional, apreciind potențialul deosebit pe care România îl are din perspectiva diversificării și securității energetice”.
„Cu referire la subiectul securității energetice în regiune, președintele României a reiterat importanța consolidării acesteia, precizând că țara noastră sprijină identificarea de alternative la importurile rusești de combustibili fosili, prin dezvoltarea infrastructurii și a producției interne de energie și prin valorificarea potențialului intern al gazelor naturale. În contextul tranziției climatice, România susține ferm menținerea rolului gazelor naturale și al energiei nucleare, inclusiv din perspectiva consolidării competitivității economice a Uniunii în plan global”, se menționează în finalul comunicatului.