Pentru a marca începutul noului an universitar în România, preşedintele Klaus Iohannis a mers în locul unde se formează poate cei mai importanţi oameni în contextul luptei cu COVID-19: medicii. Prezent la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, şeful statului a avut de transmis un mesaj emoţionant pentru tinerii studenţi.
A început noul an universitar în România, iar preşedintele Klaus Iohannis nu a lipsit de la ceremonie! Şeful statului a ales să meargă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi a avut un mesaj extrem de important pentru viitoare generaţie de medici din România.
Cadrele medicale, în linia întâi a luptei cu pandemia: “Pentru asta, vă mulţumesc!”
“Această grea perioadă a pandemiei de COVID-19 a pus şi mai mult în evidenţă importanţa învăţământului medical la standarde înalte.
Medicii, rezidenţii şi, de multe ori, studenţii din universităţile de medicină şi farmacie au fost în linia întâi a luptei împotriva pandemiei de COVID-19, riscându-şi sănătatea şi chiar viaţa. Iar pentru asta, vă mulţumesc!”, le-a spus Klaus Iohannis studenţilor ce intră acum în anul I.
La finalul studiilor, tinerii de acum vor fi puşi în faţa unei sarcini de o importanţă majoră: protejarea vieţilor omeneşti.
“Voi, dragi studenţi, aţi decis să onoraţi vocaţia de medic, asumându-vă o răspundere uriaşă: protejarea vieţilor omeneşti. Aceasta vă obligă să învăţaţi şi să fiţi la curent cu inovarea medicală pe întreg parcursul carierei.
În ultimul secol, munca medicilor a dublat speranţa de viaţă, a redus dramatic mortalitatea infantilă şi a contribuit la dezvoltarea de noi tratamente”, a mai transmis preşedintele României.
“Acest fapt rămâne un adevăr, indiferent de opiniile unora sau altora”
Klaus Iohannis a mai atras atenţia că pandemia de COVID-19 a fost dublată şi de o epidemie a dezinformării, care a năruit, de multe ori, anii de studii ai cadrelor medicale, transmite News.ro.
“Din nefericire, în ultimul an, pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării, prin care ani şi ani de formare medicală au ajuns să fie contestaţi în baza unor opinii fără fundament ştiinţific sau chiar în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe reţelele de socializare.
Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficienţa vaccinurilor obţinute prin metode perfecţionate de-a lungul anilor. Toate acestea fac munca dumneavoastră – deja grea – mai dificilă decât ar trebui.
Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni să conştientizeze că cercetarea medicală şi farmaceutică se bazează pe rigori ştiinţifice mai înalte chiar decât în alte domenii, pe o verificare meticuloasă a datelor şi pe o monitorizare continuă a pacienţilor.
Asta face ca anumite evidenţe să nu aibă niciun motiv pentru a fi contestate. Vaccinul, de exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei şi acest fapt rămâne un adevăr, indiferent de opiniile unora sau altora”, a mai declarat, luni, şeful statului.
“Vă cerem multe în această perioadă şi poate nu v-am arătat mereu recunoştinţa pe care o meritaţi”
Klaus Iohannis a făcut referire şi la incendiul recent de la Constanţa, în urma căruia 7 pacienţi COVID internaţi la Terapie Intensivă au murit.
“Nu trebuie să ne mai aflăm în situaţia gravă de a mai stinge incendii!
Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de sănătate, de care depinde viitorul generaţiilor de medici şi siguranţa pacienţilor. Putem acoperi aceste nevoi de investiţii şi din fondurile prevăzute inclusiv în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de Euro pentru sistemul medical.
Vă cerem multe în această perioadă şi poate nu v-am arătat mereu – ca societate – recunoştinţa pe care o meritaţi, dar sunteţi indispensabili viitorului acestei naţiuni. Formarea următoarelor generaţii de medici şi continuarea marilor proiecte din cercetarea medicală sunt cruciale pentru o Românie al cărei obiectiv principal este protejarea sănătăţii propriilor cetăţeni”, a spus preşedintele Iohannis.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin