Klaus Iohannis își dă demisia?! Marcel Ciolacu, anunț despre președintele României

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei

SURSA FOTO: Administraţia Prezidenţială

Președintele Klaus Iohannis ar putea să ocupe funcția de președinte al Consiliului European. Pentru a face asta, însă, trebuie să-și dea demisia înainte de terminarea mandatului de președinte al României.

Își va da Klaus Iohannis demisia?

Marcel Ciolacu spune că a avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis în ceea ce privește funcția de președinte al Consiliului European. În acest context, șeful Executivului spune că șansa este una reală.

De asemene, liderul social-democraților mai spune că președintele Klaus Iohannis ar putea prelua funcția de conducere a CE în mai. Asta înseamnă că președintele și-ar da demisia din funcție tot atunci. Șeful statului ar urma să efectueze o vizită în Parlamentul European chiar săptămâna viitoare.

Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu spune că îi revine atribuția de a numi un nou comisar european. Șeful Executivului spune că România va urma să preia un alt portofoliu. În prezent, în deține pe cel de la Transporturi. Comisar europeana cum este Adina Vălean.

Informațiile apărute recent în spațiul public arată că liberalii ar fi discutat varianta în care Iohannis i-ar fi luat locul lui Charles Michel. Acesta din urmă are în vedere un post în Parlamentul European.

În cazul în care acest lucru se întâmplă, Iohannis ar urma să-și dea demisia înainte de terminarea mandatului la Cotroceni. Constituția spune că interimatul ar trebui să fie ocupat de către președintele Senatului. În acest caz, el fiind Nicolae Ciucă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Se încearcă obţinerea unui mandat de cinci ani

Despre acest subiect a discutat și eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă. El a spus la RFI că Iohannis este un om apreciat la Bruxelles. El are relații cu toate cancelariile europene.

”Lucrul acesta ni l-a dovedit în momentul în care a negociat 80 de miliarde de euro pentru România. Astfel de sume nu le-a avut România niciodată la dispoziţie pentru modernizare”, a arătat Falcă.

Acesta a fost întrebat în ce stadiu sunt negocierile, iar el a spus că ele se vor face mereu după votul pentru Parlamentul European. În acest context, acum se fac tatonări și calcule.

„Din ce ştim noi, negocierile întotdeauna se vor face după votul pentru Parlamentul European, dar până atunci, normal, se fac tatonări, se fac calcule şi ce este important este faptul că Partidul Popular European, de unde face parte şi PNL şi unde este angrenat şi preşedintele Klaus Iohannis, va fi partidul care va avea cele mai multe voturi în Parlamentul European 2024-2029”, continuă el.

Gheorghe Falcă spune că sondajele arată că România este pe primul loc în:

  • Germania
  • Spania

Apoi suntem pe locul doi în:

  • Polonia
  • Italia
  • Franța

„Conform sondajelor, suntem pe primul loc în Germania, suntem pe primul loc în Spania, suntem pe locul doi în Polonia, Italia, Franţa şi România, adică în primele şase ţări, PPE stă foarte bine şi sperăm ca împreună cu socialiştii europeni să facem o majoritate”, a explicat europarlamentarul liberal.

Gheorghe Falcă indică faptul că cele patru funcții, respectiv președintele Comisiei, președintele Consiliului, președintele Parlamentului și șeful Băncii Centrale Europene, vor fi distribuite între cele două partide.

”Atunci, oportunitatea aceasta de a putea obţine România această funcţie este o oportunitate foarte mare, are legătură, aşa cum am spus, cu credibilitatea şi aprecierea pe care o are Klaus Iohannis la nivel european şi în acel moment, putem spune că România atinge un punct maxim în relaţia cu Europa”, a menţionat acesta.

Alegerile europarlamentare, foarte importante

Gheorghe Falcă afirmă că trebuie să așteptăm rezultatele alegerilor europarlamentare, deoarece rezultatul acestora are o importanță majoră în negocieri.

El menționează că se încearcă obținerea nu doar a unui mandat de cinci luni pentru președintele Klaus Iohannis, ci a unuia pe o durată de cinci ani, aspect care este extrem de important în contextul discuțiilor.