Klaus Iohannis își pierde banii?! Statul a pus ochii pe averea președintelui. Ce i se pregătește

Klaus Iohannis

SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Odată cu încheierea mandatului pe 20 decembrie, președintele Klaus Iohannis ar putea fi vizat de Agenția Națională de Integritate. Mai exact, este vorba despre averea sa, care a mai fost și în trecut în centrul unor controverse.

Klaus Iohannis, în vizorul ANI după încheierea mandatului de președinte

După încheierea mandatului său pe 20 decembrie, președintele Klaus Iohannis riscă să fie anchetat de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Averea președintelui a fost în trecut în centrul unor controverse și ar putea ajunge din nou în atenția inspectorilor de integritate, care nu au putut continua ancheta în perioada în care acesta se afla în funcție.

Controversele legate de averea președintelui Iohannis

La începutul mandatului său, Klaus Iohannis deținea șase case, dar între timp a pierdut două dintre ele. De asemenea, fiscul urmează să solicite restituirea sumelor obținute din închirierea unui spațiu comercial din Sibiu către o bancă.

În plus, ANI ar putea redeschide investigația referitoare la un posibil caz de îmbogățire nejustificată, care a fost suspendată în 2014 odată cu preluarea mandatului prezidențial.

Ancheta a fost inițiată în baza dosarului nr. 86906/A/II/2010, care a fost suspendat pe motiv că, potrivit legii nr. 115/1996, averea unui președinte poate fi cercetată doar după încheierea mandatului sau la cererea sa ori printr-o hotărâre a Parlamentului.

De-a lungul celor două mandate, nicio asemenea cerere nu a fost formulată.

SURAS FOTO: Inquam Photos, George Călin

Prima anchetă ANI asupra averii președintelui

Klaus Iohannis a fost anchetat prima dată de ANI în 2009, când Agenția s-a sesizat din oficiu cu privire la averea sa. La acel moment, Iohannis era primar al municipiului Sibiu, iar acuzațiile vizau faptul că averea sa ar fi depășit veniturile realizate.

În 2010, dosarul a fost închis, dar nu din cauza concluziei că averea ar fi justificată, ci din cauza unei decizii a Curții Constituționale care a declarat neconstituțională legea pe baza căreia ANI își desfășura activitatea.

Continuarea investigațiilor și noile acuzații

După adoptarea unei noi legi în 2010, ANI a redeschis investigația asupra averii lui Klaus Iohannis, dar procedura a fost din nou oprită în momentul în care acesta a fost ales președinte.

În timpul anchetei desfășurate de DNA în 2020, procurorii au cerut informații de la ANI cu privire la modul în care președintele a dobândit două dintre casele sale din Sibiu.

ANI a răspuns că dosarul privind verificarea averii președintelui nu fusese încă finalizat până la acel moment.