Klaus Iohannis își serbează azi, 13 iunie, ziua de naștere. Câți ani împlinește șeful statului
Klaus Iohannis împlinește azi, 13 iunie, vârsta de 63 de ani. Șeful statului s-a născut în 1959 și este membru al unei vechi familii de sași din Transilvania.
Acesta este căsătorit din anul 1989 cu Carmen Iohannis, o cunoscută profesoară de engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu, după cum se arată în prezentarea de pe site-ul Administrației Prezidențiale.
”Klaus Iohannis este cel de-al patrulea președinte al României ales după Decembrie 1989. Membru al unei vechi familii de sași transilvăneni, Klaus Iohannis s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu. Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu”, arată sursa anterior citată.
Klaus Iohannis a fost profesor de fizică
Președintele României a urmat școala germană din Sibiu, apoi Liceul ”Samuel von Brukenthal” din același oraș. În anul 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, urmând ca, din anul 1983, să fie profesor la mai multe școli din jurul Sibiului. Ulterior, Klaus Iohannis a predat fizică la liceul pe care îl absolvise.
Chiar dacă părinții și sora sa au decis să plece din România după Revoluție, șeful statului a preferat să rămână în țară, la Sibiu.
Cariera politică și-a început-o în anul 1990
La începutul anilor 90, Klaus Iohannis a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) și a reușit să devină chiar președintele acestuia pentru mai bine de un deceniu.
După 15 ani de profesorat, șeful statului a ajuns la conducerea învățământului județean din Sibiu, reprezentând pentru acesta un pas extrem de important în formarea sa publică.
FDGR l-a ales drept candidat pentru Primăria Sibiului, în anul 2000, atunci când a câștigat aceste alegeri cu peste 70 de procente. El a fost în preferințele sibienilor mai mulți ani la rând, având în vedere că a câștigat patru mandate consecutiv.
Klaus Iohannis a reușit să ducă Sibiul la nivelul Luxemburgului, orașul fiind considerat ”Capitala Europeană a Culturii” în anul 2007, pe vremea când era la cel de-al doilea mandat al său. În cadrul acestui proiect, președintele statului și-a arătat calitățile de lider.
2009, an în care Iohannis intra în ”politica mare”
O mare coaliție parlamentară l-a desemnat pe Klaus Iohannis drept candidat pentru funcția de prim-ministru, însă șeful statului nu a reușit această performanță, dar a devenit o figură cunoscută pe scena politică din România.
Patru ani mai târziu, președintele României se alătura Partidului Național Liberal (PNL), iar la scurt timp devenea prim-vicepreședinte al acestuia.
În 2014, Klaus Iohannis devenea președintele liberalilor, fiind desemnat, totodată, candidat pentru funcția de președinte al României.
În luna noiembrie a aceluiași an, Klaus Iohannis câștiga alegerile prezidențiale, iar cinci ani mai târziu el a fost din nou reales de către popor. La vremea respectivă, el a câștigat în fața Vioricăi Dăncilă cu 66,09% din totalul voturilor valabil exprimate.