Joi, 18 februarie, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe negociatorului-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.
Michel Barnier a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer
Administraţia Prezidenţială transmite că şeful statului a semnat, joi, decretul de decorare a negociatorului-şef al Uniunii Europene pentru retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din UE, Michel Barnier.
Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer lui Michel Barnier în semn de „înaltă apreciere pentru excepţionala contribuţie personală avută la susţinerea proiectului european, pentru rolul determinant avut în desfăşurarea cu succes a negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, pentru respectul şi prietenia arătate ţării noastre”.
Barnier despre tensiunile dintre Londra şi Bruxelles în privinţa Irlandei de Nord
Săptămâna trecută, Michel Barnier transmitea că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este cauza tensiunilor dintre Londra şi Bruxelles în privinţa Irlandei de Nord, nu protocolul încheiat între cele două părţi.
„Dificultăţile din insula Irlanda sunt cauzate de Brexit, nu de protocol. (…) Protocolul este soluţia”, a spus Barnier la un eveniment European Business Summit.
„Sunt sigur că, dacă este implementat corect, va însemna un progres pentru Irlanda de Nord. Protejează Acordul din Vinerea Mare în toate dimensiunile sale, evită existenţa unei graniţe între Irlanda şi Irlanda de Nord şi protejează piaţa unică”, a mai spus negociatorul-şef al UE.
Negocierile privind Brexit-ul sunt încheiate şi nu pot fi redeschise
Barnier a insistat de asemenea că negocierile privind Brexit-ul sunt încheiate şi nu pot fi redeschise. El a adăugat că autorităţile statelor din UE vor fi vigilente în legătură cu o posibilă nerespectare a noilor reguli de către companiile de servicii financiare în urma ieşirii finale a Marii Britanii din UE la sfârşitul anului trecut.
„Autorităţile naţionale din UE vor fi foarte vigilente în următoarele săptămâni. Le recomand tuturor să fie atenţi”, a mai spus Michel Barnier.
El a declarat că UE are nevoie de clarificări suplimentare din partea Marii Britanii înainte de a lua o decizie privind echivalenţa în domeniul serviciilor financiare.
„Nu pot decât să repet că deciziile privind echivalenţa sunt şi vor rămâne unilaterale, ale fiecărei părţi, şi nu sunt supuse negocierii”, a atras atenţia Barnier.