Conducătorii europeni au reamintit despre angajamentul de a intensifica presiunea asupra Federaţiei Ruse, inclusiv prin posibile măsuri restrictive suplimentare şi intensificarea eforturilor pentru evitarea eludării sancţiunilor.
Liderii europeni au dezbătut situaţia din Ucraina, cu participarea prin videoconferinţă a preşedintelui Volodimir Zelenski
„Liderii europeni au discutat despre situaţia din Ucraina, cu participarea prin videoconferinţă a preşedintelui Volodimir Zelenski. Consiliul European a reafirmat angajamentul ferm de a oferi în continuare sprijin puternic Ucrainei, în plan politic, economic, militar, financiar şi umanitar.
Pe lângă asta, a fost stabilit acordul recent cu privire la livrarea urgentă de muniţie Ucrainei, inclusiv prin achiziţii comune şi prin mobilizarea unei finanţări adecvate, o sursă fiind Facilitatea europeană pentru pace”, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
În plus, Consiliul European a luat notă de extinderea Iniţiativei privind cerealele la Marea Neagră, și au subliniat importanţa acesteia, alături de Culoarele de Solidaritate, pentru consolidarea securităţii alimentare globale.
Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin Republicii Moldova
Dacă ne raportăm la Republica Moldova, în urma demersurilor susţinute ale României, liderii europeni au căzut de acord că Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul necesar, inclusiv pentru consolidarea rezilienţei, securităţii, stabilităţii, economiei şi aprovizionării cu energie a ţării în faţa activităţilor destabilizatoare ale actorilor externi, şi, respectiv, pentru parcursul de aderare la Uniunea Europeană, invitând Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea reuniune.
Klaus Iohannis este de părere că Uniunea Europeană reprezintă un stâlp puternic care vine în ajutorul Republicii Moldova
Preşedintele României a susținut mesajul puternic pentru Republica Moldova, arătând că un sprijin suplimentar, consistent, din partea Uniunii Europene, inclusiv prin avansarea procesului de aderare, este necesar pentru consolidarea rezilienţei acestui stat în faţa acţiunilor destabilizatoare şi a ameninţărilor cu care se confruntă din partea Federaţiei Ruse.
Șeful de stat a mai venit cu o declarație referitoare la problemele care se strâng asupra Moldovei, precum și despre implicarea Comisiei.
„Discuțiile continuă și vor continua până când vom găsi soluții comune. România este foarte fermă în această privință, însă, știți bine, nu suntem singuri și trebuie să fie toată lumea – atenție – toată lumea de acord cu un pachet de sancțiuni.
Este doar o fațetă din ce trebuie făcut pentru ca Moldova să treacă cu bine prin această fază dificilă. Mai sunt şi multe alte lucruri și sunt destul de optimist că vom reuși să creștem implicarea europeană în soluționarea problemelor moldovenești”, a mai adăugat Klaus Iohannis.