Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au participat duminică la Festivalul Săptămâna Haferland dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania. Cu această ocazie, șeful statului a vorbit despre schimbările din ultima perioadă, dar și despre efectele războiului din Ucraina.
Președintele Klaus Iohannis a fost prezent duminică alături de premierul Nicolae Ciucă la Festivalul Săptămâna Haferland dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania. Cu această ocazie, șeful statului a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre efectele acestuia asupra culturii moștenite.
Iohannis susține că efectele sunt devastatoare asupra zonei de patrimoniu și nu numai. De asemenea, el a mai punctat faptul că autoritățile publice și locale trebuie să știe foarte bine responsabilitățile pe care le au în ceea ce privește păstrarea tradițiilor.
„Războiul dus de Federația Rusă în Ucraina și consecințele devastatoare ale acestuia, inclusiv asupra zonei de patrimoniu, prin distrugerea instituțiilor culturale și a monumentelor istorice ucrainene, ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor și principiilor democratice și ne determină să prețuim mai mult moștenirea istorică și culturală pe care am primit-o de la înaintașii noștri.
Autoritățile publice, îndeosebi cele locale, împreună cu cetățenii, trebuie să înțeleagă că au responsabilitatea de a contribui la păstrarea tradițiilor și la protejarea autenticității peisajului cultural, pentru a oferi viitoarelor generații oportunitatea de a-şi cunoaște, înțelege și valorifica rădăcinile identitare”, a spus șeful statului, în discursul ținut la inaugurare.
Klaus Iohannis, despre promovarea obiectivelor culturale
În același timp, Klaus Iohannis a mai adăugat că prin promovarea obiectivelor culturale, sunt încurajate turismul și atragerea de investiții „Este lăudabil că festivalul acordă o importanță deosebită educației, protecției mediului și sustenabilității”, a adăugat președintele Iohannis.
Președintele țării susține că schimbările continuă într-un mod accelerat, el făcând referire la era tehnologiei, dar și a obiectivelor verzi.
„Lumea s-a schimbat deja și continuă să se schimbe accelerat. În era tehnologiei, a obiectivelor verzei, a vitezei și a accesului la informații, cultura și tradițiile ne oferă noi provocări în accesarea și cunoașterea acestora. De asemenea, modul în care ne reconectăm la valorile identitare face parte integrantă din dezvoltarea noastră ca națiune”, a mai punctat acesta.
Mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a ținut să transmită felicitări tuturor celor care au organizat acest eveniment și în același timp, a vorbit și despre democrație, dar și despre valorile occidentale.
„Pacea și bunăstarea națiunii și a membrilor săi sunt scopurile fundamentale ale oricărei societăți democratice. Totodată, libertatea este valoarea supremă a oricărui om care trăiește în cadrul unei astfel de societăți.
Libertatea de a gândi, de a se informa, de a se educa, precum și libertatea de a-şi exprima identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă sunt toate expresii ale libertății omului, protejate și garantate deopotrivă de statul român”, a spus Ciucă, care a mai amintit și de un proverb cunoscut.
„Spune-mi cu cine esti prieten ca să-ți spun cine ești (…) împărtășim valori comune, nu doar interese comune (…) noi, românii, am ales acest drum când am îndepărtat de la putere regimul comunist”, a spus Nicolae Ciucă.
Menționăm faptul că Festivalul cultural Săptămâna Haferland, ajuns la a X-a ediție, se desfășoară în perioada 29 – 31 iulie.