Klaus Iohannis, la învestirea noului Şef al Statului Major al Apărării
În cadrul unei ceremonii de învestire a generalului Vlad Gheorghiţă ca Şef al Statului Major al Apărării, președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs.
Președintele Iohannis a adus laude generalului-locotenent Petrescu pentru conducerea anterioară a Statului Major al Apărării. El a evidențiat provocările semnificative cu care s-a confruntat, inclusiv:
- pandemia de COVID-19
- conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina
Iohannis a subliniat contribuția semnificativă a Armatei României, în colaborare cu aliații și partenerii, în asigurarea unei poziții credibile de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO.
Consolidarea prezenței aliate pe teritoriul național și operaționalizarea completă a structurilor de comandă NATO au fost menționate ca factori de securitate sporită pentru țară.
”Consolidarea prezenţei aliate pe teritoriul naţional şi operaţionalizarea completă a structurilor de comandă NATO au adus un plus de securitate României, iar intensificarea procesului de instruire în context multinaţional a condus la creşterea nivelului de pregătire pentru luptă a Armatei. Toate eforturile depuse de Armata României, precum şi de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii şi apărării au contribuit la consolidarea profilului ţării noastre de furnizor de securitate şi stabilitate la nivel regional şi aliat”, a precizat Klaus Iohannis.
Generalul Vlad Gheorghiță, responsabil continuarea procesului de adaptare a Armatei
Noul Șef al Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, este acum responsabil pentru:
- continuarea procesului de adaptare a Armatei la noile provocări
- menținerea unui nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forțelor
”Preluaţi astăzi mandatul de Şef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic şi dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări şi de a menţine un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forţelor. Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forţe a Armatei României şi nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri şi ameninţări, în continuă evoluţie”, i-a transmis Klaus Iohannis noului Şef al Statului Major al Apărării.
Industria națională de Apărare trebuie revigorată
Președintele Iohannis a accentuat necesitatea unei analize strategice a apărării pentru a evalua adecvarea structurii actuale de forțe:
- la riscurile
- amenințările în evoluție
De asemenea, președintele:
- a evidențiat măsurile necesare pentru a revigora industria națională de apărare
- a încurajat cooperarea industrială pentru a spori capacitatea de producție internă a muniției și tehnicii militare
Cu o alocare bugetară pentru Apărare crescută la 2,5% din PIB în acest an, accentul se pune pe intensificarea eforturilor pentru a asigura o capacitate de apărare puternică și credibilă.
”Este nevoie, însă, de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naţionale de apărare, inclusiv prin acţiuni de cooperare industrială, astfel încât să putem produce în ţară o parte mai mare din muniţia şi tehnica necesare. Acestea, alături de un nivel ridicat de instruire a militarilor, vor asigura o capacitate de apărare puternică şi credibilă, adaptată noilor provocări de securitate. Personalul militar şi civil care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Armatei României reprezintă cea mai importantă resursă şi, de aceea, se impune o atenţie permanentă pentru asigurarea unor condiţii bune de pregătire profesională şi, totodată, trebuie luate măsuri pentru creşterea atractivităţii profesiei militare”, a mai spus preşedintele.
În încheierea discursului, președintele Klaus Iohannis a felicitat noul Șef al Statului Major al Apărării și i-a urat succes în mandatul său, subliniind importanța rolului Armatei ca pilon esențial al societății, garant al independenței, suveranității și unității statului român.
Șeful statului a mai spus ”Domnule Şef al Statului Major al Apărării, mandatul dumneavoastră trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacităţii de apărare a României şi în creşterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societăţii noastre, garantul independenţei, suveranităţii şi unităţii statului, al integrităţii teritoriale a ţării şi al democraţiei constituţionale.Vă felicit pentru numirea în această funcţie de mare răspundere şi vă doresc mult succes!”.