Unde a votat Klaus Iohannis

„Eu am votat şi vă invit pe toţi să poftiţi la vot. Este extrem de important”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a votat la o secţie de la Liceul „Jean Monnet” din Bucureşti.

„Este o zi importantă astăzi, o zi în care alegem pe cei care care conduc comunităţile în care trăim şi îi alegem pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European”, a evidenţiat Klaus Iohannis.

În dimineața zilei de duminică, secțiile de votare și-au deschis porțile pentru cei aproape 19 milioane de alegători așteptați să-și exprime votul în alegerile pentru Parlamentul European, precum și pentru a-și alege primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni.

În întreaga țară, sunt active 18.955 de secții de votare pentru alegerile locale și europarlamentare, iar în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziție 915 secții de vot pentru scrutinul european.

Cele mai multe secții de votare din țară se găsesc în București, iar în afara granițelor, în Italia, Spania și Marea Britanie.

Procesul de votare se va încheia la ora 22:00, însă poate fi prelungit excepțional până la 23:59.

alegeri Rusia, Vladimir Putin, alegeri prezidentiale
SURSA FOTO: Dreamstime

Cel mai tânăr candidat are 23 de ani

La alegerile din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidați pentru alegerile locale și 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, în timp ce cel mai în vârstă are 100 de ani. Se vor alege 3.186 de primari ai localităților și primarul general al Capitalei, 3.186 de consilieri locali și județeni, precum și 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.

„Pentru aceste alegeri au fost tipărite aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie”, a subliniat Greblă.

La alegerile locale, cetățenii români vor putea vota doar la secția la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului.

Cum se desfășoară procesul de vot

La secția de votare la care sunt arondați, alegătorii vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele secției un set de cinci buletine de vot – pentru alegerea cetățenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea președintelui Consiliului Județean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului București/Consiliului Județean, pentru alegerea primarului localității/pentru alegerea primarului de sector și pentru alegerea Consiliului local al unei unități administrative-teritoriale/Consiliului de sector.

Alegătorul va marca fiecare buletin de vot și va avea la dispoziție, pentru prima dată, o tușieră pentru cazurile în care ștampila aplicată nu este clar vizibilă.

După exprimarea votului, alegătorul va ieși din cabină, va împături buletinele de vot cu ștampila secției de votare în exterior și le va introduce în urna corespunzătoare.

Apoi, alegătorul va preda ștampila și va putea părăsi secția de votare.

Fiecare secție de votare va dispune de o urnă specială pentru cetățenii care nu se pot deplasa sau întâmpină dificultăți majore în a ajunge la secția de votare.

Conform Autorității Electorale Permanente, la data de 31 mai, în Registrul Electoral erau înregistrați 18.978.908 cetățeni. Dintre aceștia, 18.018.921 aveau domiciliul sau reședința în țară, în timp ce 959.987 aveau domiciliul în străinătate și erau posesori de pașaport CRDS.