Miercuri seara, președintele Klaus Iohannis a vizitat alături de președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, și de cel al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România, George Grigorescu, noile hale de la Romexpo în care sunt găzduite mașinile expuse la SIAB 2018. După o vizită printre standurile mărcilor prezente, timp în care a purtat scurte discuții cu reprezentanții companiilor expozante, Iohannis a apreciat evoluția companiei Ford în România și a stat de vorbă minute bune cu Attila Szabo, directorul Ford România.

În drum către zona rezervată importatorului Porsche România, Klaus Iohannis a ținut să declare că și-ar fi dorit „tare mult ca la următoarea ediție să vedem și celălalt producător autohton (n.n,. – Automobile Dacia). Ar fi interesant ca data viitoare să ne oprim și la Ford și la Dacia. Sunt convins că se vor găsi soluții. Nu știu de ce nu s-au găsit acum, dar cred că au fost motive obiective. A devenit evident deja că este un interes național să promovăm mărcile noastre peste tot unde se poate. Asta nu înseamnă că nu promovăm și alte mărci. E foarte bine că avem un salon auto și dacă îl creștem va fi excellent”.

 

Apoi, președintele a zăbovit minute bune în standul Automobile Bavaria, cea mai mare rețea de dealeri BMW din România. Michael Schmidt, președintele acestei companii, a expus președintelui opinia sa că existența unor autostrăzi măcar la un nivel mediu în țară ar duce la o dublare a vânzărilor de mașini. Klaus Iohannis a răspuns sec: „Deci, mașini avem, drumuri ne mai trebuie”. Aflând și că starea infrastructurii rutiere este o explicație pentru achizițiile tot mai mari de mașini de teren, președintele a ținut să menționeze că „șoselele din România sunt interesante. Acum, primăvara, nu poți fi niciodată sigur dacă ești pe drum sau ai ajuns pe arătură”.

Înainte de a părăsi expoziția auto, președintele României a declarat presei că este „mulțumit că Salonul Auto a revenit în București după 11 ani. Cred că zona automotive este foarte importantă pentru România. E vorba de mii și mii de locuri de muncă în această zonă. 25% din exportul româniei este aferent industriei auto și tendința este în creștere. Am văzut foarte multe mașini frumoase aici dar și românii, și eu, ne dorim să avem și drumurile aferente. Pentru că la acest capitol nu stăm bine. Recunosc că este o supărare de-a mea că în domeniul infrastructurii în ultima vreme n-am văzut nicio realizare. E clar că aici avem încă foarte mult de lucru. Pe de altă parte avem și vești pozitive. Am auzit de la un dealer că România este una dintre țările care încurajează cel mai mult mașinile electrice și hibrid. Asta este o performanță. Noi suntem în continuare într-o zonă în care, pe deoparte nu avem nerealizări și ne supărăm, pe de altă parte țara performează excelent în domeniul auto.”

 

Foto: Răzvan Vălcăneațu