Marea Neagră este de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică
Klaus Iohannis a reamintit, miercuri, că războiul din Ucraina a demonstrat că Marea Neagră necesită mai multă atenţie la nivel global, fiind de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. România este „vecinul direct al războiului continuu de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”
Executivul a acţionat, cu toată energia sa, pentru a contribui substanţial la securitatea şi stabilitatea regionale şi internaţionale.
Încă din prima zi a războiului, România a acţionat în deplină solidaritate cu curajosul popor ucrainean. România va continua să ofere un adăpost sigur şi să protejeze refugiaţii care vin din statul vecin, aşa cum a făcut-o pentru cei peste şase milioane de ucraineni care i-au trecut deja graniţele.
România susține pe deplin Formula de Pace propusă de partea ucraineană ca fiind cel mai potrivit cadru care să conducă la o pace echitabilă, durabilă şi sustenabilă. Susţine, de asemenea, respectarea dreptului internaţional şi atragerea răspunderii internaţionale, astfel încât toţi cei responsabili de comiterea de atrocităţi să fie aduşi în faţa justiţiei.
Klaus Iohannis a amintit de importanţa regiunii în care se află ţara noastră, de faptul că România a susţinut constant necesitatea de a menţine aşa-numitele conflicte prelungite sau îngheţate din regiune pe agenda de interes prioritar. În plus, țara noastră a oferit „sprijin substanţial Republicii Moldova, fiind cea mai afectată de război, după Ucraina.”
România nu-i va abandona pe partenerii cei mai vulnerabili
„Prin decizia de a pune capăt Iniţiativei privind Exportul de Cereale prin Marea Neagră şi prin atacarea porturilor ucrainene, Rusia amplifică şi mai mult criza alimentară globală. Solicităm încă o dată ca Federaţia Rusă să înceteze blocarea iniţiativei.
În calitate de vecin direct al Ucrainei şi de actor internaţional responsabil şi solidar, România a jucat un rol activ în eforturile globale privind securitatea alimentară. De la începutul războiului, am facilitat livrarea a peste 25,5 de milioane de tone de cereale provenind din Ucraina”, a declarat el, potrivit Administrației Prezidențiale.
Klaus Iohannis a reiterat faptul că România nu-i va abandona pe partenerii cei mai vulnerabili. Mai exact, pe cei care au nevoie de sprijinul nostru, în special din ţările mai puţin dezvoltate, inclusiv din Africa.
În plus, România investește și contribuie la rezilienţa instituţională africană, la menţinerea păcii şi consolidarea capacităţilor instituţionale.