Klaus Iohannis a promulgat legea pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale
Actul normativ semnat de Klaus Iohannis dezincriminează faptele de evaziune fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro, cu condiția ca acesta să fie plătit integral, după o majorare cu 15%.
Astfel, dacă vor să scape de închisoare, evazioniştii vor fi obligaţi să returneze integral prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, plus dobânzi şi penalităţi.
Pe 19 decembrie 2023, Camera Deputaților a adoptat proiectul inițiat de liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale.
Acest act normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
Pe 20 decembrie 2023, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că proiectul legislativ adoptat de Camera Deputaților nu include nicio dezincriminare a faptelor și că „nu scapă nimeni de închisoare”.
„În proiectul meu şi al domnului preşedinte Nicolae Ciucă, nu ştiu dacă dumneavoastră ştiaţi, dar m-aş fi aşteptat ca presa să facă la momentul respectiv totuşi un caz din asta, DIICOT şi DNA nu mai aveau competenţe. DIICOT, care se ocupă de crimă organizată şi de grup infracţional organizat. Noi am introdus acele competenţe”, a mai precizat atunci şeful Guvernului.
CCR a decis că proiectul de lege este constituţional
Legea fost sesizată la CCR de către USR şi Forţa Dreptei, însă pe 19 martie, Curtea Constituţională a respins sesizarea celor două formaţiuni de Opoziţie şi a decis că actul normativ este constituţional.
„Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime”, mai arată sursa menţionată.
Legea propusă de Ciucă și Ciolacu și promulgată de președintele Klaus Iohannis mai precizează că în cazul săvârșirii acestor infracțiuni „prin care s-a cauzat un prejudiciu care nu depășește 1.000.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, dacă în cursul urmăririi penale, prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu va fi pedepsită, aplicându-se dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Codul de procedură penală”.