Pedepse mai aspre pentru finanțarea traficului sau consumului de droguri

Vineri, Klaus Iohannis a promulgat legea care impune pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru furnizarea de substanțe psihoactive, în cazul în care rezultă decesul unei persoane. De asemenea, această lege prevede sancțiuni mai aspre pentru consumul sau finanțarea traficului și consumului de droguri.

Pe 14 mai, Camera Deputaților a adoptat legea în calitate de for decizional.

Inițiată de senatorul Robert Cazanciuc, legea propune pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru furnizarea de substanțe psihoactive, în cazul în care rezultă decesul unei persoane.

De asemenea, legea impune sancțiuni mai aspre pentru operațiunile ilegale cu astfel de substanțe, precum și pentru îndemnul la consumul sau finanțarea traficului și consumului de droguri.

Astfel, sunt introduse circumstanțe agravante pentru furnizarea de droguri către minori și pentru facilitarea consumului în diverse locații. Proprietarii, chiriașii sau administratorii de clădiri folosite pentru consumul de droguri riscă până la 5 ani de închisoare.

De asemenea, propunerea prevede majorarea cu o treime a pedepselor în cazul traficanților care operează în locuri sensibile, precum spitale, școli sau penitenciare.

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Anumiți șoferi nu își vor putea redobândi permisul pentru zece ani

Tot vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Inițiat de parlamentarii social-democrați Robert Cazanciuc și Diana Tușa, actul normativ prevede că șoferii condamnați pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului sau drogurilor pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la zece ani.

Legea promulgată vizează reglementarea unor aspecte legate de prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihoactive, cu scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în acest domeniu.

„Procurorul poate dispune, atunci când apreciază necesar pentru soluţionarea cauzei, evaluarea consumatorului de droguri în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, în raport de circumstanţele personale ale consumatorului şi de împrejurările concrete în care a fost comisă fapta şi dacă acesta nu se află în mod voluntar inclus într-un astfel de circuit integrat de asistenţă. În cazul consumatorilor minori, evaluarea este obligatorie.

Evaluarea consumatorului se realizează cu consimţământul acestuia de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog. În funcţie de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul scris al consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri”, prevede legea.

Mai multe puteți citi aici.