O mare tragedie a avut loc chiar astăzi, 16 februarie. Imediat, președintele Klaus Iohannis a publicat pe rețelele de socializare un mesaj în care spune că este profund întristat de trecere în neființă a acestui mare nume. Liderul de la Cotroceni care acum o anchetă cuprinzătoare în acest caz.
Iohannis, întristat de decesul lui Navalnîi
Președintele Klaus Iohannis a publicat pe platforma X, cunoscută anterior drept Twitter, un mesaj cu privire la decesul opozantului rus Alexei Navalnîi.
Șeful statului a precizat că este întristat de această veste. El spune că gândurile românilor se îndreaptă către familia și prietenii opozantului rus.
Klaus Iohannis a mai spus că opozantul rus a fost un luptător curajos pentru libertate și drepturi.
De altfel, el a cerut Rusiei o anchetă transparentă și cuprinzătoare în acest sens.
„Sunt profund întristat de vestea că Aleksei Navalnîi a murit. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia și prietenii săi.
Astăzi, comunitatea internațională a pierdut un luptător curajos pentru libertate și drepturi. Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă și cuprinzătoare”, scrie, pe platforma X, Klaus Iohannis.
Mama lui Navalnîi nu vrea mesaje de condoleanțe
Mama opozantului rus a declarat că nu dorește mesaje de condoleanțe. Ea a mai spus că l-a văzut pe fiul său în urmă cu câteva zile, pe data de 12 februarie.
Liudmila spune că fiul ei era în viață, sănătos și fericit, potrivit The Guardian.
„Nu vreau să aud niciun fel de condoleanțe. L-am văzut în închisoare pe 12 (n.r. februarie), într-o întâlnire. Era în viață, sănătos și fericit”, a scris mama lui Navalnîi, într-o postare publicată pe Facebook.
Medicii au încercat să-i salveze viața
Presa din Rusia spune că medicii care au sosit la fața locului au încercat să-l reanime preț de peste 30 de minute. Manevrele deja fuseseră începute de către medicii din închisoare.
„Medici care au sosit la faţa locului au continuat manevre de reanimare care erau efectuate deja de medicii închisorii”, anunţă spitalul public din oraşul Labîtnangi, situat în apropierea coloniei penitenciare din Arctica în care era încarcerat Aleksei Navalnîi.
Ajunsese în această nouă unitate de detenție din Iamalo-Neneția la finele lunii decembrie, după un lung transfer despre care apropiații săi nu au primit nicio informație, ceea ce a stârnit îngrijorare în afara țării.
Navalnîi se plângea de condițiile din închisoare
În luna ianuarie, opozantul rus a apelat la Curtea Supremă din Moscova pentru a reclama condițiile extrem de dificile din colonia penală în care fusese transferat în decembrie 2023.
Prin intermediul unei apel video către instanță, Aleksei Navalnîi a relatat despre condițiile dificile din colonia penală din Siberia. El s-a plâns, în special, de temperaturile extreme și a restricțiilor privind timpul alocat pentru luarea mesei.
„Este imposibil să mănânci în 10 minute”, declara el instanței din Moscova, la momentul acela. „Dacă mănânci în fiecare zi în cel mult 10 minute, atunci masa aia se transformă într-un proces foarte dificil”.
Colonia penitenciară Khrap din Iamalo-Neneția, situată la o distanță de 1.900 de kilometri de Moscova, este privită ca o continuare a sistemului Gulagului sovietic.
Prizonierii, constrânși să muncească forțat, sunt implicați în activități precum tăbăcirea și cusutul pieilor de ren.