Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică seară un mesaj cu prilejul Sărbătorii HanuKa. Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, la Templul Coral din Bucureşti.
Klaus Iohannis, mesaj de Hanuka: Cu căldura și forța acestor gânduri, sunt alături de comunităţile evreieşti din România
„Cu prilejul sărbătorii Hanuka 5783 transmit salutul meu călduros și felicitări conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, precum şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti din ţara noastră. Cu fiecare braţ al menorei, actualizând metafora solidarităţii pentru evreii din România şi întreaga lume, Hanuka aprinde flacăra credinţei şi a speranţei.
Generaţii de evrei şi-au trecut, de-a lungul timpului, torţa acestei frumoase tradiţii, împărtăşindu-ne bogăţia valorilor noastre comune: libertate, adevăr, respect şi iubire pentru semeni. Luminile menorei celebrează credința, viaţa şi fraternitatea, mențin vie amintirea celor care au participat la edificarea României moderne. Ritualul inaugural al primei seri de Hanuka este şi un prilej de evocare a contribuţiilor remarcabile pe care comunitatea evreiască din România le are în construirea binelui comun.
Totodată, <Sărbătoarea luminii> ne îndeamnă să reflectăm şi la ameninţarea extremismului și a xenofobiei, care proliferează în lumea contemporană, şi de care nici România nu este ocolită. Lecțiile dureroase ale istoriei trebuie să reprezinte mereu un imbold care să ne determine să respingem și să condamnăm ferm discursul urii”, se arată în mesaj.
„Cu căldura și forța acestor gânduri”, Iohannis este alături de comunităţile evreieşti din România reunite de spiritul generos al sărbătorii Hanuka şi le urează ca lumina ei să aducă împreună, în comuniune, pace şi prosperitate.
Ce este Hanuka
Hanuka reprezintă „Sărbătoarea inaugurării” și mai este cunoscută ca Sărbătoarea luminilor. Este o sărbătoare care durează opt zile (25 Kislev – 3 Tevet), comemorând rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.
Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfășurat între 165-163 î.e.n., deși lupta armată a Macabeilor împotriva grecilor a continuat încă mulți ani, până când evreii din Ereț Israel și-au dobândit de facto independența.
Hanuka este așadar o sărbătoare postbiblică. Este o sărbătoare minoră, în timpul căreia în iudaism munca și alte activități nu sunt interzise. În comunitățile mixte cei care se alătură Festivalului Luminii trebuie să fie în spirit de odihnă în ajunul zilei de Sâmbătă (de erev Șabat) la 5 Candele și în ajunul lunii noi (de erev Roș Hodeș) la 7 Candele, ocazii când luminarea candelelor începe puțin înainte de asfințit.