Luni seară, preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Unităţii Germane.
Se împlinesc 32 de ani de la reunificarea poporului german
În discursul susţinut acolo, şeful statului a subliniat că Europa se află acum într-un moment de cotitură, confruntându-se din nou cu flagelul războiului.
„Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, când ne vedem din nou confruntaţi cu flagelul războiului pe continent. Războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei generează implicaţii politico-economice şi de securitate ample, precum şi consecinţe umane tragice”, a afirmat preşedintele României.
Klaus Iohannis a reamintit că momentul căderii Zidului Berlinului rămâne un simbol pentru toate popoarele, iar această moştenire trebuie protejată neîncetat.
„Căderea Zidului Berlinului rămâne un simbol al solidarităţii, al democraţiei, al unităţii şi al păcii. Cancelarul reunificării Germaniei, Helmut Kohl, considera acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, în 2012, drept „înţeleaptă şi vizionară” şi „o confirmare a proiectului de pace european”. Astăzi, acest proiect este în pericol şi avem datoria să îl protejăm neîncetat. (…)
Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, şi proiectul Uniunii Europene, care este astăzi mai viu decât oricând, sunt exemple de reuşite care oferă cetăţenilor europeni şansa de a trăi în pace, libertate şi prosperitate, precum şi puterea de a depăşi dificultăţile şi provocările lumii actuale prin acţiune comună şi prin solidaritate”, a completat Klaus Iohannis.
Atuurile relaţiei strânse dintre România şi Germania
Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre relaţia puternică dintre România şi Germania.
„România şi Germania se bucură de o relaţie privilegiată, de natură strategică, ce şi-a menţinut temeinicia. România continuă să fie un partener solid şi de încredere al Germaniei în spaţiul central şi sud-est european, cu un profund ataşament faţă de valorile europene şi euroatlantice. Aniversarea, în acest an, a 30 de ani de la semnarea Tratatului româno-german privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa reprezintă un reper special pentru noi.
Cooperarea strânsă dintre ţările noastre este bazată pe un dialog politico-diplomatic dinamic, pe o cooperare economică substanţială, precum şi pe importante legături interumane. (…)
Comunitatea românească numeroasă din Germania, foarte bine integrată în societatea germană, contribuie în mare măsură la diversitatea socio-culturală şi la prosperitatea statului german. În egală măsură, comunitatea etnicilor germani din România şi-a adus o contribuţie însemnată, de-a lungul secolelor, la dezvoltarea socială, economică şi culturală a statului român. (…)
Apreciem foarte buna desfăşurare a ediţiei din anul acesta, de la Berlin, şi aşteptăm deja ediţia de anul viitor, care va avea loc la Timişoara. Relaţia privilegiată dintre ţările noastre se bazează şi pe o componentă economică puternică.
Germania continuă să fie cel mai important partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 35 de miliarde de euro anul trecut, în creştere faţă de anii precedenţi. Aceste schimburi au ajuns deja la aproape 20 de miliarde de euro în prima jumătate a anului curent. Germania este, totodată, al treilea investitor în economia românească, cu investiţii substanţiale realizate inclusiv în sectoare de vârf”, a mai declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Nicolae Ciucă: Ne bucurăm că Germania este consacrată drept cel mai relevant partener economic al României
Premierul Nicolae Ciucă a transmis şi el un mesaj, cu ocazia Zilei Unităţii Germane. „Episoadele din trecutul continentului nostru trebuie să ne servească drept reper”, a subliniat şeful Guvernului, care spune că proiectul european este unul care trebuie protejat constant şi cu determinare.
„Aniversarea Zilei Unităţii Germane îmi oferă distinsa onoare de a transmite poporului german depline urări de prosperitate! Contextul sărbătoririi celei de-a 32-a aniversări a Zilei Naţionale a Republicii Federale Germania regăseşte, în acest an, naţiunile Europei sub pecetea ameninţărilor virulente ale Rusiei la adresa stabilităţii şi a păcii, prin războiul nejustificat de agresiune desfăşurat împotriva Ucrainei.
Traversăm în prezent un moment de răscruce şi de grea încercare în istoria Europei, cu ample consecinţe în plan securitar, uman, economic şi politic. Tocmai de aceea, episoadele din trecutul continentului nostru trebuie să ne servească drept reper în obiectivele strategice de promovare a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi în misiunea neîntreruptă de reînsufleţire a democraţiei, a spiritului păcii şi a solidarităţii.
Căderea Cortinei de Fier rămâne o pagină de istorie vie care ne responsabilizează şi mai mult, cu precădere în aceste vremuri tulburi, să acţionăm în sprijinirea democraţiei, drepturilor omului, statutului de drept. (…)
Unitatea şi solidaritatea europeană sunt virtuţile noastre cele mai valoroase care întăresc aspiraţiile naţiunilor noastre de libertate, pace şi consolidare a democraţiei. Europa este un proiect al speranţei şi al cutezanţei, pe care avem datoria fermă să îl protejăm constant şi cu determinare. Valorile pe care România şi Germania le împărtăşesc reprezintă piatra de temelie a parcursului ascendent al colaborării noastre bilaterale. (…)
Cooperarea dintre România şi Germania stă sub emblema unui spirit de dialog politic dinamic, fiind animată de o colaborare economică viguroasă, inclusiv pe fondul interconexiunilor sociale şi culturale strânse. Comunitatea română din Germania şi cea germană din România sunt un puternic liant în acest sens.
Ne bucurăm că Germania este consacrată drept cel mai relevant partener economic al României şi al treilea investitor în economia românească. Schimburile comerciale bilaterale cunosc o creştere semnificativă extrem de îmbucurătoare, iar acest curs trebuie consolidat. Această ascendenţă este un stimul suplimentar pentru consolidarea investiţiilor consistente în sectoarele de referinţă pentru economiile ţărilor noastre”, a declarat, luni, Nicolae Ciucă.