Klaus Iohannis a venit cu un mesaj important la celebrarea a 20 de ani de activitate a Direcției Naționale Anticorupție. Șeful statului a explicat că DNA a făcut progrese mari, ajungând un reper în regiune, dar și în Europa. Președintele a participat marți la evenimentul „20 de ani de luptă împotriva corupției”, organizat de Direcția Naţională Anticorupție.
Anunțul lui Klaus Iohannis la 20 de ani de DNA
„În urmă cu două decenii, ferm angajată pe drumul european, țara noastră a decis înființarea unei structuri specializate în combaterea faptelor de corupție, în special a corupției la nivel înalt. Pentru un stat aflat în plină tranziție, acest demers a fost unul de importanță capitală din perspectiva reformelor structurale care au avut loc la nivelul administrației centrale și locale. În Uniunea Europeană, eforturile de control și de combatere a corupției au reprezentat și reprezintă, în realitate, moduri de construcție a statelor moderne și de consolidare a democrațiilor, bazate pe valorile statului de drept, în care legea protejează binele comun, cetățenii și drepturile acestora.
În urmă cu două decenii, percepția publică în țara noastră era că societatea românească se confrunta cu fenomenul corupției la toate nivelurile sale și că nu existau mijloace eficiente pentru a lupta cu acest flagel. Dacă obiceiurile bune au nevoie de legi ca să dăinuie, și legile, pentru a fi respectate, au nevoie de asumarea unor principii morale la un nivel profund al societății. Înființarea Parchetului Național Anticorupție, ca o structură puternică în ofensiva împotriva corupției, a reprezentat un prim semnal al asumării luptei împotriva corupției de către România la cel mai înalt nivel și pe termen lung.
În toți acești ani, țara noastră s-a schimbat radical, prin dezvoltarea capacității sale instituționale, prin creșterea nivelului de transparență și integritate în sectorul public și prin transformarea economică și democratică pe care a cunoscut-o. S-au schimbat și mentalitățile, iar societatea românească nu mai tolerează lipsa de corectitudine în viața publică. Cu începuturi inerent timide și marcate de clarificări ale statutului, dificultăți organizatorice sau uneori legate chiar de lipsa voinței politice de a asigura funcționarea acestei instituții,
Direcția Națională Anticorupție a făcut progrese mari, ajungând un model la nivel european, furnizor de expertiză și bune practici în lupta împotriva corupției. Parcursul DNA nu a fost, însă, lipsit de obstacole, regrese sau chiar eșecuri punctuale. Ele trebuie să fie evaluate onest, obiectiv, pentru că numai așa se poate învăța din lecțiile trecutului, păstrând mereu în minte obiectivul unei constante îmbunătățiri a activității, în slujba societății și a binelui comun. O societate în care corupția este combătută riguros, care are mecanisme de control și echilibru, în care responsabilitatea decidenților față de cetățeni este una reală sau în care sentimentul că nimeni nu e mai presus de lege este unul generalizat reprezintă o societate puternică și stabilă.
Lupta împotriva corupției este sinonimă cu lupta pentru societatea mai bună pe care ne-o dorim. Ea nu trebuie să fie apanajul exclusiv al unei instituții, ci un angajament comun al tuturor factorilor decizionali. În acest efort comun, acțiunea instituției dumneavoastră este una crucială pentru modernizarea statului și pentru prevenirea și înlăturarea conduitelor care riscă să îi încetinească sau chiar să îi blocheze dezvoltarea.
Prin rezultatele sale, prin efortul susținut al procurorilor și al întregului personal din cadrul DNA, instituția a ajuns un reper în regiune și în Europa. Rapoartele Mecanismului de Cooperare și Verificare au evidențiat de fiecare dată progresul gradual realizat în domeniu, dar și neajunsurile sau obiectivele a căror îndeplinire stagna.Sunt convins că fără contribuția decisivă a Direcției Naționale Anticorupție în combaterea corupției la nivel înalt și a corupției sistemice, societatea românească ar fi arătat cu totul altfel astăzi. România este acum un pol de stabilitate în regiune și un partener strategic pentru partenerii noștri din cadrul NATO și din Uniunea Europeană”, a mai spus spus Klaus Iohannis.
DNA a evoluat, spune Crin Bologa, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Crin Bologa, a spus că Direcția a „evoluat instituțional și în prezent avem rezultate deosebite în lupta anti-corupție”.
„Noi ne-am făcut datoria privind MCV. Eforturile noastre trebuie conjugate cu voința politică”, a mai spus Bologa.
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Crin Bologa, transmite că lupta împotriva corupției continuă prin asigurarea unor anchete profesioniste cu standarde ridicate de probe care să asigure succesul în instanță a dosarelor.
Acesta a amintit fugitiv despre numeroasele victorii ale Direcției în dosare complexe, cu prejudicii uriașe sau cu demnitari însemnați ai statului român, condamnați definitiv.
La evenimentul organizat de Direcție participă președintele României, Klaus Iohannis, procurorul general al României, Gabriela Scutea, ministrul Justiției Cătălin Predoiu, președintele instanței supreme, Corin Corbu, reprezentanți ai CSM, șefii structurilor teritoriale ale Direcției, dar și membri ai societății civile.
Un alt aspect menționat de procurorul-șef al DNA înainte de a da cuvântul președintelui României a fost acela că DNA are în prezent în lucru dosare cu prejudicii totale de 4 miliarde de euro.
„Avem dosare penale în lucru cu prejudicii estimate la patru miliarde de euro. Lupta aceasta trebuie conjugată cu voință politică dar și cu suportul tinerelor generații pentru muncă asiduă și cu dorință de performanță”, a arătat procurorul-șef al DNA, Crin Bologa.